Kultúra

2016.06.26. 13:34

Macskadelelőtől Mad Völgyig

Zalaegerszeg -" Gotyfütty, Látika, Diádzsberek, Künvőgy" - botfai határnevek, ahogy elődeink anno elnevezték őket. Nagy Lajos 5., Macskadelelőtől Mád Völgyig című helytörténeti kiadványát szombaton mutatták be a Erdődy-Hüvös kastély pinceklubjában.

Fincza Zsuzsa

A meghitt ünnepségen a szépszámú érdeklődőt Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere köszöntötte, a könyvet dr. Gyimesi Endre volt polgármester, mint szakértő  ajánlotta a figyelmükbe.

A műsorról a Válicka Citerazenekar gondoskodott. Az élén Nagy Lajos a zenekar alapítója, a könyv szerzője

- Úgy három évvel ezelőtt az egyik falubéli jó barátom, Szaller László vállon veregetett és azt mondta: gyűjtögessem már össze és foglaljam könyvbe a botfai határ- és dűlőneveket, mert ha nem teszem  meg, egy-két éven belül elfelejtődnek - mesélte a szerző. -  Ha a templom és a kastély történetét fel tudtam dolgozni, ezzel a feladattal  is megbirkózom, biztatott.  Nem okozhattam csalódást...

Nagy Lajos az "ötletgazdának", Szaller Lászlónak egy dedikált könyvvel köszöni meg a segítségét

Nagy Lajos ezek után "beásta magát" a Zala Megyei Levéltárba, s megtalálta az 1962-es összeírást, amely tartalmazta a botfai határneveket, ám nem bizonyult teljesnek és precíznek.  Elhatározta hát, hogy a helyszínen a helybéliek segítségével pontosítja és a területekhez fűződő történetekkel, legendákkal fűszerezve közkinccsé teszi.

Nagy Lajos Kaszás Ildikónak egy könyvvel köszöni meg a sok szép fotót, amivel a kiadványt gazdagíthatta

- Nem volt egy kimondottan irodai munka - elevenített fel a könyv születésének körülményeit Nagy Lajos -. Hogy a kiadvány hiteles forrás lehessen az utókor számára, a területet jól ismerő falubeliekkel árkon-bokron átkelve többször is bejártuk a határt. Szerencsére dr. Illyés Zoltán, ifjú Simon Kálmán, Kaszás Ildikó, Nagy Lajosné, Horváth Attila, Simon Lívia, Nagy Ferenc, Kovács Zoltán  személyében önzetlen pártolóim akadtak, akik  segítségemre voltak az emlékek felidézésében, a fotózásban, a légi felvételek készítésében és a térképi megjelenítésben.  A könyvet a Válicka Citerabarátok Egylete adta ki Zalaegerszeg polgármesterének, kulturális bizottságának, alapítványának és a településrészi önkormányzatának támogatásával.

Nagy Lajos a könyv születésének történetéről mesélt az érdeklődőknek. Mellette jobbról Balaicz Zoltán polgármester, dr. Gyimesi Endre, Gecse Péter alpolgármester, balról dr. Illyés Zoltán biológus, aki a térképek elkészítésében segítette a szerzőt

A parasztember hajdanán saját közösségében beszélt szavakkal, választékosan és találóan nevezte el faluja határának részeit, a kiejtésüket szerencsére még ma is őrzi az idősebb generáció. Így Nagy Lajos könyve nem pusztán dokumentáció, hanem egy ízes nyelven írt érdekes történetekkel fűszerezett izgalmas olvasmány.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!