Kultúra

2017.02.25. 20:38

Máig nem tudni az áldozatok számát

Keszthely – A helyi Vidi Józsefről szóló dokumentumfilmet is bemutatták a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja alkalmából tartott megemlékezésen. A férfi hét évig volt kényszermunkán a Szovjetunióban.

Keszey Ágnes

A Balaton Színház adott otthont szombaton a Kommunizmus Áldozatainak emléknapja alkalmából megrendezett városi megemlékezésnek. A Helikon Versmondó Kör műsorát követően Kardos József nyugalmazott pedagógus mondott beszédet.

A  résztvevők figyelmébe ajánlotta a Keszthelyi polgárok a Gulagon című könyvet, amelyet a Keszthelyi Nemzeti Kör adott ki, majd világtörténeti kitekintéssel bemutatta  a kommunista diktatúrákat és megemlékezett a több mint száz millió halálos áldozatról.

Vidi József és Kardos József a megemlékezésen

-1944  novemberében megkezdődött a magyarok és németek malenkij robotra hurcolása, aztán nagyon hosszú robot lett a  Szovjeunióban.  Sorolhatjuk a további áldozatokat. A hadifoglyokat, akik csak évek múltán térhettek vissza.  Szovjet katonai bíróságok ítéltek el 10-15 évre magyarokat. Őket is a Gulágra hurcolták.

A nőket is áldozatnak tekinthetjük, akiket a háború végén a „felszabadító” szovjet csapatok katonái megerőszakoltak. Legyilkoltak fegyvertelen férfiakat a szovjetek, akiket azzal gyanúsítottak, hogy részt vesznek a szovjetellenes ellenállásban. Nincs pontos adat, de 700-800 ezer emberről tudunk, akiket elhurcoltak- mondta Kardos József.

Beszéde után mutatták be  Boros Ferenc – Horváth Zoltán: A nádazó borbély -Vidi József a Gulagon című dokumentumfilmjét.  A 92 éves  keszthelyi férfi (aki jelen volt a megemlékezésen)  7 évig volt a  Szovjetunióban kényszermunkán, a mordoviai Potyma lágereiben töltötte a büntetését.  1946-ban  tartóztatták le. Hazatérte után  a hetvenes évekig figyelte a rendőrség. 1980-ban rehabilitálták.

A filmet -  melyen  Vidi József  története mellett archív képeken megelevenedik a munkatáborok szörnyű valósága, és a 2016. novemberében tartott keszthelyi GULAG emléktábla avatás is - kedden este a helyi televízió is műsorára tűzi, s néhány hét múlva a YouTube-on is látható lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!