Kultúra

2017.03.22. 13:23

Medgyaszay, Halis és a nemzeti ünnep - Rövid szöveges üzenetek az építészet Bartókjáról

Nagykanizsa – Kilencven éve épült a Medgyaszay Ház. A mai Nagykanizsa egyik emblematikus építményét Medgyaszay István tervezte.

Horváth-Balogh Attila

Ezen jeles alkalomból kamarakiállítással tiszteleg az építészet Bartókjaként is aposztrofált mester előtt a Halis István Városi Könyvtár.

– Március 15-én futottak össze a szálak. Ezt a napot 90 évvel ezelőtt ünnepeltük először a nemzet ünnepeként és éppen 90 éve, március 15-én adták át a Medgyaszay Házat is – hallottuk Czupi Gyulától, a bibliotéka igazgatójától. – S nem utolsó sorban: 90 éve halt meg a mi névadónk, Halis István. Tehát egy különleges kanizsai évfordulóról beszélhetünk, és ennek kapcsán arra gondoltam, milyen szép lenne, ha a kanizsaiak megismerhetnék a mindennek kapcsán „kivirágzó” dolgokat...

Czupi Gyula a kiállítás egy installációjával Fotó: Horváth-Balogh Attila

Például hogy ki volt Medgyaszay István és mit csinált? Hogy Kanizsán nem csak a Medgyaszay Ház fűződik az ő nevéhez. Ami pedig nekünk, a Halis István Városi Könyvtár dolgozóinak különösen kedvessé teszi Medgyaszay személyét, az az, hogy a mi épületünk tervezője, Zalaváry Lajos még ismerte a mestert, s ő szorgalmazta a Medgyaszay Ház felújítását, aminek a tervezője szintén ő volt. Ezért tartottuk fontosnak ezt a kamarakiállítást, melyen rövid szöveges üzenetekben kapnak információkat az olvasók Medgyaszay Istvánról és munkásságáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!