Megörökítette a zárda építését, a göcseji falvak életét - Serényi-fotókkal gazdagodott a Göcseji Múzeum

2016. október 18., 17:01 szerző: Magyar Hajnalka fotós: Pezzetta Umberto
komment
Zalaegerszeg - Serényi Árpád (1897-1941), Zalaegerszeg egykori fotográfusa hozzátartozói oklevelekből álló gyűjteményt és családi tulajdonban lévő fényképeket ajándékoztak a Göcseji Múzeumnak.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

A gesztusról, amelynek keretében nyolc, rangos kiállításokon való eredményes szereplést dokumentáló oklevél, továbbá több mint negyven fotográfia került a múzeum tulajdonába, kedden tartottak sajtótájékoztatót a közgyűjtemény Kisfaludi Strobl-termében.

Több mint negyven fennmaradt Serényi-fotó került  a múzeum tulajdonába. Megyeri Anna egy  téli képet mutat, dr. Borsos Árpád pedig az édesanyjáról, Léránt Zsuzsánnáról készült portréval látható (Fotó: Pezzetta Umberto)

Elsőként Kaján Imre múzeumigazgató beszélt a fotográfia 20. századi szerepéről, kifejtve, e technika dokumentáló szerepe nélkül leírhatatlan, azonosíthatatlan lenne a letűnt száz év. Ezt követően Velkey Péter, a polgármesteri hivatal humánigazgatási osztályának vezetője köszönte meg a város nevében az adományt. Személyes példákat citálva érzékeltette, mekkora jelentőséggel bír a megörökített pillanat az utókor számára. Megyeri Anna történész, Serényi Árpád életének kutatója a fotós munkásságába nyújtott röpke bepillantást.

A szakember Serényi Árpád érdemeit méltatva kiemelte, a tehetséges fotográfus avval tette a legnagyobb szolgálatot az utókornak, hogy kimozdult a megélhetést biztosító műteremből, s rendre megörökítette Zalaegerszeg jeles eseményeit, építkezéseit, az itteni életet. Már 1925-ben riportképet készített egy dalosünnepről, a harmincas években pedig, felkeresve az apró falvakat, nagyot lendített Göcsej felfedezésén, a térség idegenforgalmának megalapozásán.

Serényi Árpád hozzátartozóinak képviseletében a Budapesten élő dr. Borsos Árpád geográfus, társadalomkutató, az MTA köztestületi tagja, a családi hagyaték eddigi gondozója szólt. Mint elmondta, édesanyja Serényi Árpád feleségének húga volt, így - bár személyesen nem találkozhattak - egész gyermekkora a neves fotográfus emlékének, szellemi hagyatékának bűvöletében telt. Örömét fejezte ki, hogy méltó kezekbe került a gyűjtemény. A rendezvényen Serényi Árpád több, Zalában élő hozzátartozója is részt vett.

Magyar Hajnalka

2016. október 18., 17:01 szerző: Magyar Hajnalka fotós: Pezzetta Umberto

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...