Kultúra

2017.03.20. 19:10

Megtalálni a versek ívét: területi elődöntőn vetélkedtek a diákok

Versmondó diákok versenyeztek tegnap a Deák Ferenc Megyei Könyvtárban és Lentiben, a városi könyvtárban is a József Attila megyei versmondó verseny területi elődöntői keretében.

Korosa Titanilla

Lámpaláz nélkül szavaltak az általános iskolások hétfőn Zalaegerszegen. A nagy múltú szavalóversenyen idén 13 diák indult a város és környéke általános iskoláiból.

Zalaegerszegről Borbély Bíborka is részt vehet a verseny áprilisi, megyei döntőjén
Fotó: Korosa Titanilla, Pezzetta Umberto

Tóth Renáta, a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár olvasószolgálati csoportvezetője elmondta: az idei évben öt tanuló jutott tovább az április 8-án, a nagykanizsai Halis István Városi Könyvtárban tartandó megyei döntőre. Az 5-6. osztályos versenyzők közül az első helyen Mónok Csenge, a Söjtöri Deák Ferenc Általános Iskola diákja, míg másodikként Tompos Dóra, harmadikként pedig Simonyai Noel, a Bocföldei Körzeti Általános Iskola két tanulója végzett. A 7-8. osztályos kategóriában két diák jutott tovább: az első helyet Zsebeházi Marianna, a Tófeji Kincskereső Általános Iskolából szerezte meg, míg a második iskolatársa, Borbély Bíborka lett. A továbbjutók egy-egy oklevéllel is gazdagabbak lettek.

A lenti területi döntőre érkező általános iskolások közül többen már nem először próbáltak szerencsét versmondó versenyen. A helyi Arany- és Vörösmarty-iskolákból, valamint a lovászi intézményből 12 diák szavalta el a kötelező és a szabadon választott verseket.

A lenti versmondó verseny helyezettjei: (balról jobbra) Ludánszki Dorina, Sánta Laura, Németh Zsanett, Steiner Joakim, Kiss Nelli és Pusztai Gergő

Az idei versenyen az 5-6. osztályosok között első helyen Ludánszki Dorina végzett a Vörösmarty-iskolából, második lett Steiner Joakim az Arany-iskolából, harmadik pedig Sánta Laura a Vörösmaty-iskola tanulója. A 7-8. évfolyamosok közt első lett Pusztai Gergő az Arany-iskola diákja, második Kiss Nelli a Vörösmartyból, harmadik pedig Németh Zsanett szintén a Vörösmarty-iskolából. A megyei döntőre a két kategória első és második helyezettjei jutottak tovább. Számukra a zsűri elnöke, Fitos Tiborné nyugalmazott pedagógus több jó tanáccsal is szolgált. Mint mondta: a versmondók figyeljenek oda a versválasztásra, illetve arra, hogy megtalálják az előadott versek ívét és azt a hallgatóságnak is átadják a megfelelő előadásmód megválasztásával. Fontosak a hangsúlyok, a megfelelő tempó, valamint a versek értelmezett előadása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!