Kultúra

2017.01.31. 18:10

A kétfejű sas árnyékában - Megyei történelmi versenyt rendeztek

Zalalövő - Hazánk történelmének egy bő évszázada, az 1703 és 1815 közti időszak volt a témája annak a tanulmányi versenynek, amit a megyében működő általános iskolák tanulói számára hirdetett meg tavaly ősszel a zalalövői Salla Művelődési Központ könyvtára.

Gyuricza Ferenc

A versenysorozatra 17 intézményből 57 tanuló jelentkezett, közülük három fordulóból álló levelezős játék során választották ki a legjobbakat.

A versenynek többes célja volt. Egyrészt a tehetséges diákok számára szerettek volna a szervezők lehetőséget biztosítani arra, hogy a történelmi források használatával bővítsék ismereteiket és jártasságot szerezzenek a szakmai nyelv helyes használatában.

A megyei történelmi verseny döntőjébe jutott diákok. Az első sorban balról a második a nyertes Boncz Eszter
Fotó: Salla Művelődési Központ

És ezzel együtt fejlődjön a problémamegoldó képességük, valamint a kritikai gondolkodásuk is. A kétfejű sas árnyékában címet kapott sorozatnak ezenfelül volt egy további célja is: a Zala megyei tehetséges tanulók felkészítése országos szaktárgyi tanulmányi versenyen való minél eredményesebb szereplésre.

A döntőnek a szervező intézmény adott helyet, itt először egy újabb írásbeli feladatsort kellett a diákoknak 45 perc alatt megoldaniuk, majd a szóbeli verseny következett, itt már a lexikális tudás mellett a kommunikációs képességek is szerepet játszottak. A végső sorrend e két rész - az írásbeli feladatsor, illetve a szóbeli válaszok - együttes eredménye alapján alakult ki.

A legjobb teljesítményt Boncz Eszter, a Zalalövői Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola diákja nyújtotta (felkészítő tanára Herczeg Imre), a második helyen Horváth Botond, a felsőpáhoki Dr. Szántó Imre Általános Iskola diákja (felkészítője Takácsné Kovács Erzsébet) végzett, míg a harmadik helyet a szintén zalalövői Gyarmati Márk szerezte lett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!