Kultúra

2017.01.16. 14:03

Messzire szól a tárogatózene

Balatonszentgyörgy –Már ifjúkorában lenyűgözte a tárogató hangja Kiss Ferencet, de csak nyugdíjasként tanulta meg a hangszer használatát. Olyannyira, hogy azóta több országos versenyen is sikerrel lép fel.

Keszey Ágnes

Több évtizede ragadta magával a tárogatómuzsika a  falubeli Gergye Jani bácsi  hallgatva Kiss Ferencet, de aktív  dolgozóként nem volt ideje megtanulni a hangszer használatát.  Egészen 55 éves koráig: akkor kezdett tanulni és gyakorolni a fúvós hangszeren.

– Sokszor úgy éreztem, hogy nem sikerül, de mondtam: én leszek az erősebb, nem a tárogató. Addig-addig gyakoroltam, amíg sikerült megtanulni. A faluban volt két tárogatós. Arra gondoltam, ezt a szép hagyományt nem lenne szabad elveszíteni, valahogyan tovább kellene vinni: valaki örökölje.  Csak azt nem tudom, ha én nem leszek, ki örökli - idézte fel a kezdeteket. Azóta már a balatonszentgyörgyi házában    sorakoznak a serlegek és oklevelek - melyek közül  a legbüszkébb a az Országos Nyugdíjas Ki Mit Tud-on kiérdemelt arany, és a Népek tánca – Népek zenéje vetélkedőn kapott bronz minősítésre. A hangszerrel több helyen fellép, részt vesz határon belüli és határainkon túli  tárogatós találkozókon, több külföldi meghívást is kapott.

Minden nap gyakorol Kiss Ferenc a hangszeren Fotó: Keszey Ágnes

– A tárogatónak nagyon gyönyörű hangja van. A legszebb hangot akkor adja ki, amikor este sötét van és kora hajnalban.  Akkor csend honol mindenütt,  ezt a csendességet nem veri el az autók zaja, vagy más egyéb. Más a levegő, más a csendesség és így jobban száll a tárogató hangja akár kilométeren keresztül is - mesélte a muzsikus.

Kiss Ferenc széles repertoárjában magyar népdalok, katonadalok, nóták,  székely dallamok, egyházi zenék is szerepelnek. Már most gyakorol  a nyári országos tárogatós találkozóra, melyet Szerencsen, a Rákóczi várban rendeznek meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!