Kultúra

2017.03.15. 16:46

Katonai gyűjtemény bemutatásával is ünnepeltek Murakeresztúron

Murakeresztúr – A horvát ajkú településen is megemlékeztek 1848-49 hőseiről. Az ünnepség keretében katonai eszközöket felvonultató kiállítás nyílt a művelődési házban.

Horváth-Balogh Attila

Az intézmény emeletén az iskola tanulói, Virovecz Anna, Virovecz Dániel és Budai Fanni, a Csalamádé Gyermek Néptánccsoport lépett fel, a műsorban pedig közreműködött Papócsi László és Tulezi Pál. Ezt követően tekinthették meg az érdeklődők Gredics Péter „Katonai gyűjtemény, egyenruhák, tablók, tárgyi emlékek” című kiállítását.

– Katonai egyenruhákat gyűjtök, rendfokozatokat, illetve voltaképpen mindent, ami a honvédséggel kapcsolatos – mondta el kérdésünkre a sormási fiatalember. – Erre a kiállításra is egyenruhákat, tablókat hoztam, valamint olyan kollekciókat, amiket komoly gyűjtő- és kutatómunkával  én állítottam össze. Úgy értem, ha az ember kap egy zakót, akkor azt még „fel kell öltöztetni”, tehát például szükséges hozzá venni egy csomó kiegészítőt, például rangjelzést, kitüntetéseket.

Gredics Péter (jobbról) egy sisakot mutat Pavlicz Lajos polgármesternek. A háttérben Tulezi Pál Fotó: Szakony Attila

Gredics Péter hozzátette, a keresztúri anyagból Sági János vezérőrnagy, a légierő volt parancsnoka egyenruháját emelné ki, amire büszke.

– Hoztam továbbá egy dandártábornoki egyenruhát és a Kádár-korszakból visszamaradt Kossuth-kardot, ezek is komoly értéket képviselnek – jelentette ki.

Azt is megtudtuk, Péter teljes gyűjteménye körülbelül félszáz katonai ruhából, váll-lapokat, kitüntetéseket bemutató tablókból és sok-sok más relikviából áll, melyek egy laikusnak talán nem sokat mondanak, számára azonban nagyon komoly értéket jelentenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!