Kultúra

2017.07.26. 20:02

Művészetek völgyi pillanatok

Magyarország legnagyobb összművészeti fesztiválja, a Művészetek Völgye, július 21. és július 30. között, az idén immár a 27-ik alkalommal várja az érdeklődőket Kapolcson, Taliándörögdön és Vigántpetenden.

Győrffy István

A hivatalos közlés szerint közel ezerkétszáz program, illetve produkció közül lehetett, illetve lehet még vasárnapig választani. Koncertek sokasága, színházi előadások, irodalmi estek, közösségi programok, interaktív játékok, s a megszokottakon túl új udvarok is kínálnak érdekességeket. De mi vár arra, aki nem vett semmilyen programra sem jegyet, csak úgy felkerekedik és bekukkant egy-két órára  a völgybe?

Látszólag semmi új, nagy a nyüzsgés,  az átvezető úton araszoló gépkocsik, a vásáros tereken önfeledt vendégek sokasága hömpölyög, a levegőben finom ételek illata száll. Azonban, ha már leparkoltunk valamelyik magán telken, s elindulunk felfedező utunkra akad újdonság is a minden szabad helyet elfoglaló, portékáikat kínáló árusokon kívül is. Például a Művészetek Zöldje udvara, amelyben számos zöld szervezet először kínálja a természetjárás programjait, interaktív foglalkozásait, a turizmus újdonságait, s különböző előadásokkal, játékokkal is várják a látogatókat.

 

 

Aztán belebotlottunk  a „kapolcsi Lajos bácsikat" faragó Matyi Józsefbe, aki ott jártunkkor éppen egy helyi öregurat varázsolt elő a rönkdarabból, s szívesen szót váltott velünk ebbéli vállalkozásáról.

-Kapolcs tisztes polgárait örökítem meg a szobrokkal, azokat az embereket, akik nem tesznek semmi különösebbet, csak élik mindennapjaikat, dolgoznak, nevelik családjaikat. Kell ennél több?

-Mit szólnak a szobrokhoz a megörökítettek?

-Tetszik nekik, megköszönik, hogy gondoltam rájuk. Nem kérik el, mert tudják, hogy ezek nem eladók. Így együtt teljes a kollekció – válaszolja Matyi József.

A katolikus templom bensőséges nagy tere a komolyzenei koncertek helyszíne. Már a templom mellett is sátrat vertek árusok. Ott jártunkkor, kora délután is koncert volt a templomban, az Óbudai Danubius Zenekar gyerekeknek tartott előadást Mozartról, mint a csoki golyók sztárjáról, természetesen telt ház előtt.

Egyébként a keramikusok uralják a bemutatkozó tereket. Ezen belül is a koboldok, a manók, a kerámia virágok tűnnek uralkodónak, de ötletes figyelemfelhívást szinte minden szakma képviselője kitalált.

Mint ahogy lenni szokott, most is volt eső az éjszaka, a patak mentén lévő árusok sátrai között szalmán lépkedünk, ami részben felszívta a sarat, amúgy a domboldalban lévő parkolók még nem sárosak, de nehéz fellegek gyülekeznek az ég szélén. Ahogy körülnézünk, szinte egybefüggő nagy parkoló a táj. Úgy tűnik, a  helyiek számára a legnagyobb üzlet parkolót  nyitni ilyenkor Kapolcson. Miután végigjárjuk a kiállítókat, a portékáikat kínálókat, a domboldalról nézve tűnik fel igazán, hogy milyen szép is az erdők között húzódó  kapolcsi völgy...

Araszoló forgalom Kapolcs főutcáján

Érdeklődők a Művészetek Zöldje udvarban

Sokakat érdekelt a "kapolcsi Lajos bácsik” szoborsorozat

A szobrász Matyi József

A katolikus templom mellett is sátrak vannak

Délutáni telt házas koncert a templomban

Túlsúlyban a kerámia, ezen belül is manók, koboldok

A legjobb helyi befektetés ilyenkor a parkolókiadás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!