Kultúra

2015.11.28. 19:01

Nagy kalapú csángók - a Zalai Táncegyüttes hagyományőrző programja

Zalaegerszeg - A csángó kultúra mélyebb megismertetése volt a cél a Zalai Táncegyüttes szombati hagyományőrző rendezvényén a Városi Művelődési Központban.

Magyar Hajnalka

A  program immár harmadik része a Gyere hozzám guzsalyasba! című, havonta más és más tájegység népművészetét, hagyománykincsét bemutató sorozatnak. A rendezvény keretében kiállítás nyílt a Zalai Táncegyüttes székhelyén, ahol a sárvári Hámori Sándor gyűjteménye jóvoltából a moldvai csángók viselete elevenedett meg.

- Nem csak viseletet hoztam, egy enteriőrt is berendeztünk jellegzetes textilekkel, bútorokkal - mondja az erdészként dolgozó gyűjtő, aki mintegy háromszáz darabos viseleti kollekciót mentett meg az utókornak az elmúlt 33 év alatt. Tudakoljuk, mi indította el ezen az úton.

Sára Ferenc és Hámori Sándor a moldvai csángó viseletet és parasztportát megidéző kiállításbann Fotó: Pezzetta Umberto

- Későn, középiskolás koromban kezdtem el táncolni, de amint megérintett ez a kultúra, nagyon gyorsan ráéreztem az ízére - kezdi válaszát. -  A táncegyüttesben nagyon bosszantott, hogy nem voltak autentikus ruháink, szinte mindent ugyanabban a kékfestőben, buggyos blúzban, alumínium gombos mellényben adtunk elő. Próbáltam legalább magamnak megfelelő öltözéket venni, s ha nem is sikerült teljesen, de legalább ha székit táncoltunk, szalmakalapot és lajbit öltöttem. Aztán idővel szép lassan gyűlni kezdett az anyag, mentem erre, mentem arra, s mindenütt kerestem a jellegzetes viseleti darabokat. Számos tájegységet felkerestem, megpróbáltam minden olyan helyre eljutni, aminek a tánchagyományát megelevenítettük. Az ugyanis a fixa ideám, hogy adott tánchoz csak úgy lehet igazán közöm, ha ismerem azt a vidéket, ahol megszületett. Látnom kell, hogyan élnek ott az emberek, milyen a táj, mi adja a környezetet, hegy-völgy, síkság, patak, erdő... Hiszen ettől is függ a tánc karaktere, belső lényege.

A rendezvényre a Gyimesközéplokon élő Sára Ferenc jóvoltából eljött a külsőrekecsini Szarka Mária és Buláj Krisztina is, aki daltanítással idézte meg szülőföldje hangulatát. Sára Ferenc tánctanítással, valamint a csángó kultúrát feltáró ismeretterjesztő beszélgetéssel is hozzájárult a program sikeréhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!