Kultúra

2017.03.27. 14:32

Azt is tudni kell, mit akar a kemence - Nagy Szilvia tűzzománcai Nagykanizsán

Nagykanizsa - Nagy Szilvia zalaegerszegi művésztanár tűzzománcaiból nyílt kiállítás a nagykanizsai Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola galériájában.

Magyar Hajnalka

A tárlat április 7-ig kínál élményt, majd átköltözik a Péterfy-iskola galériájába, ahol május 12-ig látható.

Nagy Szilvia immár három évtizede tanít a megyeszékhelyi Ady Endre Művészeti Általános Iskola és Gimnáziumban. Az általános iskolás gyerekek rajzoktatása mellett a felsősök és a gimnazisták számára tűzzománc műhelyt is vezet. A nagykanizsai tárlatra ottani kollégája, Babati Csaba invitálta, aki ugyancsak bemutatkozott már önálló tárlattal az Adyban.

Nagy Szilvia saját belső világát kelti életre a tűzzománcokon Fotó: Archív/Katona Tibor

Nagy Szilvia mostani kiállításán korábbi munkái mellett az újdonságot jelentő, fekete-fehér-szürke tónusos, zománcba olvasztott grafikáit is bemutatja. Alapvetően grafikus alkat, így a zománcok többsége is rajzélményből születik, ezt ötvözi az ősi Limoges-i zománctechnikákkal. Mint mondja, ez irányban még bőven van mit kísérletezni, számos lehetőség/út nyílhat meg előtte, de azért a sokszínű zománcok készítését sem hanyagolja el.

Tűzzománcai egyéni stílust képviselnek, a műfaj sztereotípiái távol állnak tőle. Tisztában van vele, hogy ezt a technikát is az alkotó belső világa képes igazán életre kelteni, anélkül csak rideg zománc.

Vallja, bár ezt a technikát száz százalékig nem lehet uralni, azért elengedhetetlen a biztos rajztudás, valamint annak pontos ismerete, hogy az ember mit szeretne elérni. Emellett kalkulálni kell avval is, amit az anyag, meg a 800-860 fokos hő akar, ennek felméréséhez pedig nagyon jól kell ismerni a használt matéria természetét, kémiáját.

Rendszeresen szerepel kiállításokon, művészeti fesztiválokon, pályázatokon. Az utóbbi évek munkáiból kiemelkedik számára a kőszegi Domonkos apácarend templomába 2011-ben készített tabernákulum-zománckép, de ugyancsak emlékezetes 2015 májusából a város új zenélő órájának felékítése. A számlapokhoz egerszegi gyerekek rajzai adtak ötleteket, s a legjobb tíz alkotás motívumait felhasználva születtek meg a tűzzománc lapok, Nagy Szilvia keze nyomán. A múlt év is tartogatott számára sikerélményt, hiszen Kaposváron elnyerte a Nemzetközi Miniatűr Pályázat különdíját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!