Kultúra

2017.03.27. 13:43

Megkínálhatom egy gondolattal? - Izgalmas játékkal népszerűsíti az olvasást a nagykanizsai könyvtár

Nagykanizsa – Ínyenceknek kedveskedik szellemi táplálékkal a városi könyvtár. A gondolatajándék az olvasásra, a könyvekre hívja fel a figyelmet.

Pásztor András

A városi könyvtár munkatársai mindig valami újszerű ötleten törik a fejüket, ami így vagy úgy, de kapcsolódik az olvasáshoz, a könyvekhez. Ezúttal egy kedves meglepetéssel rukkoltak elő.

– Számos példát láttunk már arra, hogy különféle módon lepik meg az embereket jókívánságokkal – említette Czupi Gyula igazgató. – Ezt továbbfejlesztve készítettük el a saját gondolatajándék kosarunkat, amelyben összetekert kis papírok találhatók, rajtuk könyvekből vett idézetekel. A pár soros szöveg nem csak írói bölcseleteket tartalmaz, de felhívja a figyelmet az olvasásra és az adott könyvre is, sőt egy-egy beszélgetés elindításához is remek segítséget nyújt.

Czupi Gyula igazgató a gondolatokkal teli kosarat mutatja Fotó: Pásztor András

A könyvtár igazgatója elmondta: az emberek örömmel fogadják a gondolatajándékot, sőt gyakran az is előfordul, hogy az idézet hatására magát a könyvet is elolvassák.

– Főként a gyerekek lelkesek, ugyanis az ő korosztályuknak megfelelő könyvekből is készítettünk hasonló montázst – árulta el Czupi Gyula.

A nagykanizsai könyvtárban amúgy nem a gondolatajándék az egyetlen szokatlan „szolgáltatás”. Az olvasóterem közepén található például egy nagy utazóláda, amit az olvasók töltöttek meg különféle úti könyvekkel, kiadványokkal, prospektusokkal.

– Olykor előfordul, hogy a látogatók elfelejtik magukkal hozni az olvasószemüvegüket vagy éppen papír és toll híján vannak – mondta az igazgató, aki jelezte: erre is fel vannak készülve, akár még szemüveget is tudnak kölcsönadni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!