Kultúra

2016.07.17. 13:24

Naplójegyzetek: Takáts Gyula Drangalagja

Balatongyörök - Közélet, Becehegy és a szőlőművelés, a falu élete is szerepel Takács Gyula, naplójában, mely az 1985-1988 közötti éveket öleli fel. A nyolc éve elhunyt Kossuth-díjas költő Újabb évek Drangalagban című művét szombaton mutatták be.

Keszey Ágnes

Takáts Gyulát szoros szálak fűzték Balatongyörökhöz: becehegyi szőlőbirtokán töltött évek meghatározóak voltak életében,  költészetének  ihletadója volt a táj szépsége. Az alkotót  Balatongyörök díszpolgárává is választották. "Újabb évek Drangalagban" naplójegyzetekből álló kötetét a Bertha Bulcsu Művelődési Házban mutatták be. Dr. Cséby Géza irodalomtörténész közeli ismertségben volt a költővel:  személyes  élményeit is megelevenítette.

- Emlékeimben mindig ugyanaz a kép jelenik meg, mint amikor az életben láttam őt. Bölcs, nyugodt, kiegyensúlyozott, tudós ember volt. Meghatározónak  tartotta azt a környezetet, ahol él. Fontos volt számára, hogyan hat rá a környezet, illetve ő hogyan tud rá hatni. Ezen nem csak a természeti környezetet kell érteni, hanem az emberekre gyakorolt hatást is. Ha valaki végigolvassa verseit, akkor  mélyen gondolkodó, filozofikus költővel találkozik, aki szeretné megmutatni azt a kiegyensúlyozott utat, amelyet jól lenne, ha minden ember  követne - mondta érdeklődésünkre a könyvbemutató után dr. Cséby Géza.Drangalag egy elképzelt hely, itt él a költő és filozófus Csu Fu: több kötet szereplője.

Dr. Cséby Géza személyes emlékeket is felidézett,  Stamler Ábel elemezte is a költő  munkásságát (Fotó: Keszey Ágnes)

– Olvasva ezeket a verseket rájöhetünk, hogy Drangalagot –   akarjuk, vagy nem akarjuk – tulajdonképpen Beceheggyel lehet azonosítani, Csu Fu-t pedig Takács Gyulával – emelte ki az irodalomtörténész. Elmesélte azt is, az Országház míves borítókat készítő könyvkötője, Váci György- megajándékozta Takáts Gyulát tizenkét bekötött üres kötettel, aki ebbe írta naplóját: a mindennapi történéseket és visszaemlékezéséket. Az írásokat olvasva megelevenedik az az irodalmi élet, a politika és e kettő kapcsolata, a társadalom és annak viszonyulása az élet számos területéhez. Stamler Ábel Takáts Gyula életének és irodalmi munkásságának kutatója, hagyatékának feldolgozója a    érdeklődésünkre úgy fogalmazott: a napló egyben irodalmi értékű mű és rendszerváltást megelőző évek, az irodalmi csatározások komoly kordokumentuma is.

– Takáts Gyula maga írja, hogy nagyon zaklatott, hektikus évekről van szó. Az előző naplónál sokkal többet foglalkozik irodalompolitikai kérdésekkel – emelte ki Stamler Ábel, aki szerint a napló mellett érdemes elolvasni az ezekben az években született verses és prózai műveket, hiszen így kapunk valós képet.

- Ha csak a naplót olvassuk  és nem olvassuk hozzá az ekkor megjelent kötetet, akkor az a csalfa   meggyőződésünk lesz, hogy Takáts Gyula csak a szőlővel és az aktuális irodalompolitikai   folyamatokkal foglalkozott..A költői és kisprózai munkák és napló való élethez és a kortársakhoz kötött valósága  együtt képezi Takáts Gyula Drangalagját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!