Kultúra

2016.08.23. 13:23

Négy új színész a Griffnél - Kezdődnek az új darabok próbái a bábszínházban

Zalaegerszeg - Négy új taggal frissült a társulat a Griff Bábszínházban, ahol szerdától megkezdődnek az induló évad első bemutatóinak próbái.

Magyar Hajnalka

A keddi évadnyitó társulati ülésen jelentette be a fentieket Szűcs István igazgató, aki koncentrált munkára biztatta csapatát, hiszen az eddigieknél is szélesebb repertoárt terveznek megvalósítani az elkövetkező hónapokban.

Az iskolásoknak és az óvodásoknak némileg eltérő műsortervet kínálnak, úgynevezett Vándor bérletükkel pedig vidéki helyszíneket keresnek fel. Utóbbi programjában helyet kap például Gimesi Dóra Szemenszedett mese című darabja (rendező Bartal Kiss Rita), amely akár egy mikrobusszal is könnyen utaztatható, de a Mindentlátó királylány című élőszereplős produkció is (rendező Halasi Dániel), amellyel Nagykanizsa, Keszthely, vagy Lenti nagyobb színpadaira, színháztermeibe szeretnének betörni.

Az évadnyitó hétvégén, szeptember 23-án pénteken és 24-én szombaton két nap alatt három darabot mutatnak be. A felújított Lúdas Matyit, a 4 év alatti kisgyerekeknek szóló Piroskalandot (az Aprók Színháza ezen túl havonta két előadással jelentkezik, s igény esetén bölcsődékbe is kitelepül), valamint a Szemenszedett mesét. Mindemellett 24-én játszóház is várja a gyerekeket a színház előtt.

Az egész évadra jellemző törekvés, hogy minél több élőzenés darabot terveznek, s az egységesebb látványvilág érdekében több produkció hoz is felkérték tervezőnek Grosschmid Eriket és Boráros Szilárdot, a bábos szakma két jelesét. Utóbbi rendezőként is megmutatja majd oroszlánkörmeit Veres András Szépen szóló babukamadár című meséjében.

Elöl a társulat frissen szerződtetett tagjai: Üveges Anita, Dőry Brigitta, Fekete Ágnes, valamint Tóth Mátyás. Mögöttük a tavaly érkezett Tímár Zoltán és  Kosznovszky Márton, valamint a „törzsgárdát” képviselő B. Szolnok Ágnes és Szilinyi Arnold

Két további darab, a Holle anyó, valamint a Palkó és Lenka koprodukcióban készül a debreceni, illetve a békéscsabai bábszínházzal. Ez azt jelenti, hogy a színházak közösen pályáznak, közösen állják a megvalósítás költségeit, így költségkímélő módon születik meg az előadás. Forrásaikat pályázatokkal törekszenek kiegészíteni, az NKA tavaszi körében 3,2 millió forintot sikerült elnyerniük.

A direktor bemutatta a társulat új tagjait: Dőry Brigitta a marosvásárhelyi egyetem bábszínész szakán végzett, Fekete Ágnes pedig a kolozsvári egyetemen szerzett színészdiplomát. Üveges Anita a veszprémi Kabóca Bábszínháztól szerződött Zalába, Tóth Mátyás személyében pedig a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem ötödévesét tisztelhetjük. A képzett fiatalok szerződtetése azért örvendetes, mert 2018 után a Griff is csak úgy őrizheti meg kiemelt színházi státuszát, ha a tagok 60 százaléka rendelkezik szakirányú felsőfokú végzettséggel.

A társulat tagjai nemrégiben tértek haza japán vendégszereplésről, a közelgő hétvégén a Savaria Fesztiválon lépnek fel, majd Ljubljanába szólítja őket felkérés, s részt vesznek a kecskeméti bábszínházi találkozón is. Házuk táját is csinosítanák, társalgót szeretnének kialakítani.

Az évadnyitón köszöntötte a bábszínház alkotóit Vigh László országgyűlési képviselő is, aki Balaicz Zoltán polgármester és Velkey Péter humánigazgatási osztályvezető társaságában vett részt a programon. Gratulált a gyermekközpontú műsortervhez, s arra buzdította a Griff csapatát, hogy igyekezzen minél több zalai településre eljutni darabjaival.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!