Kultúra

2016.05.25. 17:14

Nem érzik fáradságnak - A Zrínyi Miklós Gimnázium növendékeinek tanulmányi sikerei

Zalaegerszeg - Ha közeledik a tanév vége, biztosan számíthatunk arra, hogy néhány zalai tanulóra kivételesen büszkék lehetünk.

Arany Horváth Zsuzsa

A megyeszékhelyi Zrínyi Miklós Gimnázium, mint az ország egyik vezető tanintézménye az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen (OKTV) értelemszerűen számos diákot indít, akik közül minden évben jó néhányan végeznek az első helyeken. Idén Varga Stefániával találkozhattunk, aki a földrajz tantárgy első helyét szerezte meg. Az angolul, németül beszélő és a budapesti ELTE földtudományi karára készülő bánokszentgyörgyi végzős gimnazista ezt megelőzően is számos versenygyőzelmet gyűjtött be, amit nemcsak szorgalmának, de kreatív feladatmegoldásának és szerteágazó érdeklődésének is köszönheti. Ezért is kedvence a földrajz.

- Szerintem a legátfogóbb tudományág, mindenről szól, mindenféle területről elég sokat kell tudni - mondja Stefánia, akinek egyik dédelgetett álma a klimatológus hivatás, de mindenképpen kutatni szeretne majd az egyetem elvégzése után.

Felkészítők és nyertesek: Stárics Roland, Oláhné Szigyártó Mária, Varga Stefánia végzős, Juhász Tibor, Kovács Péter Tamás tizenegyedikes diák, Pálovicsné Tusnádi Katalin és Pálovics Róbert
Fotó: Katona Tibor

Az OKTV-hez szinte szakdolgozati értékű pályamű is társult. Stefánia a külföldi forrásokra is kiterjedő önálló kutató munkája eredményét tette az asztalra: Kelet-Közép-Európa országainak rendszerváltozás utáni fejlettségi szintjét, felzárkózását, illetve leszakadását vizsgálta.

- A földrajz tantárgy rendszerszemléletet követel, ami Stefiben megvan. A dolgozat témája is szerencsésnek bizonyult, kevesen választották, talán épp a nehézsége miatt. Beszédes tény, hogy a második helyezett szegedi tanuló is ezt választotta - mondja Stefánia fakultációs felkészítő tanárainak egyike, Stárics Roland. Másik segítője, a tantárgyat tanító Oláhné Szigyártó Mária hozzátette, a diák önállósága, elkötelezettsége kiemelkedő, nem igényli az irányítást, többféle motiváció hajtja.

- Pár éve a Lóczy-verseny díja egy délszláv utazás volt, ez hajtotta őt annyira, hogy a feladatokat kiválóan végezze el. Öröm őt tanítani. Boldoggá is tett bennünket a legjobb eredménnyel.

- Nagyon hasznos volt, láthattuk a gyűrt hegységek formáit, s szerintem Albániába, vagy Montenegróba se jutottam volna el túl hamar enélkül a lehetőség nélkül - utal a diák az utazás előnyeire.

A gyorsan változó világ miatt a földrajztanároktól fokozott naprakészséget igényel a tantárgy oktatása, Stefánia szerencsésnek mondhatja magát.

- Az utolsó középiskolai versenyén a legjobb eredményt hozta a korábbi sok-sok második hely után - teszi hozzá Stárics Roland.

Kovács Péter Tamás, noha még nem végzős, de matematika OKTV-n máris második, a fizikán pedig az első kategóriában első helyezett lett. Mint kiderült, az utóbbi elméleti fordulójában mindössze négyen tudták megoldani a kreatív ötletet igénylő szokatlan feladatot, ezzel szinte el is dőlt az élmezőny. Péter eredménylistáján már szerepel egy 2015-ös fizikai aranyérem. Méghozzá arról a versenyről, amelynek idei, az észtországi Tartuban zajló megmérettetéséről néhány napja jött haza. Ez az EU természettudományos diákolimpiája. Összetett, biológiai, kémiai, fizikai ismereteket igénylő csapatversenyről van szó, jelzi Juhász Tibor tanár úr, aki informatikát is tanított Péternek, s mondani sem kell, ott is dobogós eredményeket ért el.

- Itt a kémikus csapattárssal együttműködve a háztartásban hozzáférhető anyagokból galvánelemet építettünk. Azzal pedig autómodellt hajtottunk meg, majd méréseket végeztünk és autóversenyt is rendeztünk az országok között - vázolja a feladatot Péter, aki tanár édesapjától is értékes inspirációt kap a jövőépítést illetően.

Hogy merre indul, azt nehéz eldönteni, hiszen sokféle területen teljesít kiválóan.

- Amellett ötödikes kora óta rendkívül tudatosan, nagy önfegyelemmel készül, ezt mindnyájan nagyra becsüljük benne - veszi át a szót a szakköri munkát irányító Pálovicsné Tusnádi Katalin matematikatanár. - Kevesen tudják, hogy azoknak a diákoknak, akiket érdekel a tantárgy, nem fáradság a matekpéldák megoldása, hanem kifejezetten öröm. Ha érdeklődés viszi a tanulót, nem érzi önfeláldozásnak.

Pálovics Róbert tanár úr hozzáteszi, tanítványuk ez évben ott lesz a legrangosabb megmérettetésnek számító fizikai diákolimpián Svájcban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!