Kultúra

2017.02.05. 15:19

Nemzetiségek és kultúrák találkoztak

Murakeresztúr - A népcsoportok közötti szorosabb összefogást erősítette a szombaton harmadik alkalommal megtartott Nemzetiségek és kultúrák találkozója.

Benedek Bálint

A művelődési ház nagytermében a helyi közművelődési egyesület hívta meg a településen dolgozó kulturális csoportokat, de rajtuk kívül érkeztek még fellépők Szlovéniából és Horvátországból is.

- Igyekszünk mindent megtenni, hogy értékekkel képviseljük múltunkat és nemzetiségünket - fogalmazott Kovácsné Deák Erzsébet, a szervező egyesület vezetője. - Feladatunk a településre jellemző kulturális értékek megőrzése, és fontos, hogy ezt átadjuk a fiataljainknak.

A murakeresztúri kulturális csoport, a Mura Dance is fellépett Fotó: Gergely Szilárd

A rendkívül tehetséges és lelkes csoportok mellett az egyesület jó kapcsolatot ápol a lendvai Muravidéki Nótázókkal, a muravidéki hagyományőrzőkkel, valamint a szlovéniai Kapcán működő József Attila népdalkörrel.

- A zalai népdalcsokrokat éneklő csoportunk az idén ünnepli fennállásának huszadik születésnapját - mondta Herzsenyák Mária, a kapcai népdalkör elnöke. - A társaságot jórészt idősebbek alkotják, sajnos a fiatalok nem érnek rá, hogy énekeljenek, pedig jó lenne, ha továbbörökítenék ezeket a népi hagyományokat. Persze nem adjuk fel, s azon dolgozunk, hogy mindenki fontosnak érezze a nemzetiségek közötti barátságokat.

A találkozó közönsége hallhatott tamburamuzsikát, de a fiatal színjátszók és néptáncosok is bemutatták tudásukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!