Kultúra

2017.08.08. 15:45

Nyáresti Örömzene: Felcsendült a Hallelujah új zalai szöveggel

ZALASZENTGRÓT Könnyen lehet, hogy múlt vasárnap este új fejezet kezdődött az észak-zalai kisváros komolyzenei életében. A templomban lezajlott hangverseny hallgatósága biztosan várja a folytatást.

Arany Horváth Zsuzsa

- Úgy kezdődött, hogy a szentgróti zeneiskola türjei kihelyezett tagozatának diákjaival az év végi zárókoncerten a Varázsfuvolából adtunk keresztmetszetet, s hogy érthető legyen a történet, Lóránt Zsolt művész-tanár verses formában írta meg, a gyerekek pedig némafilmet készítettek hozzá - mondta a Székely Andrea tanár, a szóban forgó koncert egyik énekese, úgy is, mint szervező. - Úgy éreztük, még többet szeretnénk nyújtani, ezért felkértem az énektanáromat, Vízvári Boglárka énekművészt, az kántor-orgonista Dankos Attilát és egyik nagyon tehetséges volt tanítványomat, Szabó Benedek, tuba tanszakos elsőéves konzervatóriumi hallgatót a közös hangversenyre. A helyszín magától adódott, a zalaszentgróti Szent Imre-templom történetét dolgoztam fel az egyik diplomamunkámban, Bizderi János plébános támogatott bennünket.

A zenészek célja az volt, hogy a zalaszentgróti közönség magas minőségű előadást kapjon, amin átsüt a zeneszeretet és a művészi alázat. Az ingyenes hangverseny összeállításában a szakrális térbe illő klasszikus áriák mellett ismert magyar szerzemények is megszólaltak, az Ave Maria egyik változatát pedig Szabó Benedek hangszerelte tubára, orgonára és két énekhangra. A fiatalember tehetségét jelzi, hogy egy nemrég zajlott országos versenyen harmadik helyezett lett, s tanárai biztatására a zeneszerzés szakon is kipróbálhatja magát. Az egerszegi koloratúrszopránt, Vízvári Boglárkát nem kell bemutatni a zalai közönségnek, számos ünnepi alkalom énekese volt már, s ő nyerte meg a Gregor József énekversenyt 2009-ben. Tanítványa, Székely Andrea négy éve kezdett klasszikus hangképzésbe.

Szabó Benedek, Székely Andrea, Ágh Adrienn (műsorvezető), Vízvári Boglárka, Lóránt Zsolt és Dankos Attila a koncert végén a zalaszentgróti Szent Imre templomban

A műsor első blokkjában Ave Maria feldolgozásokból hallhatott a közönség egy csokrot, így Caccini, Gounod, Wolf Péter Saint Saëns egy-egy műve hangzott el.

A második blokk előtt pedig Dankos Attila orgonaművész improvizált, majd Mozart, Vivaldi, Händel és Faure egy-egy darabja csendült fel.

Az ötletet inspiráló versek sem hiányoztak, Székely Andrea által megzenésített formában hangzott fel Lóránt Zsolt (akinek a költeményeit, eddig megjelent köteteit lapunk hasábjairól is ismerhetik az olvasóink) eddig még sehol sem publikált Szürke szivárvány alatt című verse. De a fellépők a koncert végére is tartogattak vele kapcsolatos meglepetést.

- Leonard Cohen Hallelujah című szerzeményét mindenképp el akartuk énekelni, méghozzá magyarul. A magyar fordítások helyett Lóránt Zsolt írt - valójában új - szöveget, amit kinyomtatva előre elhelyeztünk a padokon, így végül felemelően nagy pillanat volt számunkra is a közös éneklés a közönséggel - mesélte Székely Andrea.

- Saját inspirációk alapján született új szöveg, s Nyáresti Örömzene számomra is meghatározó élmény lett - mondta a költő-tanár.

A visszajelzések alapján a művészek elmondhatják, a céljukat elérték, sőt, a kezdeményezés folytatást is kíván. Adventi hangversenyre már kaptak is felkérést. A vasárnapi koncertről Bizderi János plébános pedig videofelvételt is készített.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!