Kultúra

2016.09.28. 14:30

Oratórium száz gyerekhangra - Az 56-os forradalom 60. évfordulója tiszteletére készül az Énekmondó műsora

Zalaegerszeg - Nagy Gáspár héttételes elbeszélő költeménye a kiindulópontja az Énekmondó Együttes és vendégei legújabb ünnepi zenés vállalkozásának.

Arany Horváth Zsuzsa

- Az ötlet Kiss Bódog Zoltántól, volt megyegyűlési elnöktől, a POFOSZ Zala megyei elnökétől származik - mondta Kelemen Gyula, az idén fennállása 40. évfordulóját ünneplő Énekmondó Együttes vezetője. - Ő hívta fel a figyelmet Nagy Gáspár (1949-2007) 2004-ben írt, Október végi tiszta lángok című poémájára, amely oratórikus emlékezés 1956 vértanú hőseire. Az örömmel vállalt megzenésítést a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

A művet Szokolai Sándor (1931-2013) zeneszerző korábban megzenésítette, az Énekmondó - az ötvenhatos események jobb megértése okán is - főleg fiataloknak szánja az új alkotást, ezért a mű énekmondósabb lesz.

A héttételes alkotás a mise szerkezetének megfelelő címek szerint állít emléket a forradalom hőseinek. A műsor ezenkívül tartalmazza Lezsák Sándor Krónika, december, 1956 a forradalom emlékére írt versét is, melyben a nők lázadásának eseményét írja meg. A zenekar és Lezsák Sándor gyümölcsöző kapcsolata egyébként 13 megzenésített Lezsák-vers CD-változatát is eredményezte nemrég.

Kövécs Edit karnagy a zalaegerszegi Liszt-iskola kórusával készül az Énekmondó Együttessel közös műsorra Fotó: Katona Tibor

- Az 56 előtt tisztelgő előadás narrátora Kiss Bódog Zoltán lesz, aki a történelmi eseményekről, a családi tragédia okán személyes hangon szól majd - tette hozzá a zenekarvezető. - A zene, a dalok és a beszámoló reményeink szerint olyan részletekre tér ki és érzelmeket érint, amit a tankönyvek nem tudnak prezentálni. A rendhagyó óra időtartamára tervezett program emléket állít az 1956-os hősöknek és áldozatos cselekedetüket példaként állítja a hallgatóság elé.

A munka közben derült ki, hogy az ünnepi hatáshoz szükség van gyerekkórusra és trombitára, ezért vállalkozott a partnerségre a megyeszékhelyi Liszt-iskola kórusa Kövécs Edit karnaggyal, valamint Vörös István és Persa Ágoston trombitaművésszel. Az első előadásra egyébként már szerdán sor került Nagykanizsán, Zalaegerszegen október 12-én, 12,45-kor a Mindszenty-iskola kápolnájában debütál a mű, majd október 13-án 18 órakor Lendván, a könyvtárban lesz hallható. Október 17-én 10 órakor érkezik Lentibe, a Művelődési Központba, azután pedig október 19-én 18 órakor tartják a díszelőadást Zalaegerszegen a Keresztury Dezső Városi Művelődési Központban. Végül a forradalom 60. évfordulója előtt tisztelgő sorozatban október 25-én 17 órakor Keszthelyen a városi könyvtárban hangzik fel az Október végi tiszta lángok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!