Kultúra

2017.05.20. 12:40

Régészeti feltárás indult a kolostornál

Zalacsány - Egész napos programot szentelnek május 27-én, szombaton az örvényeshegyi pálos kolostor emlékének. Az ingyenes rendezvényen fontos szerepet kap a népzene és a régészet is.

Magyar Hajnalka

Mindezek előzményeként pénteken elkezdődött a régóta vágyott régészeti feltárás Zalacsány-Örvényeshegyen, ahol egykor a pálos rend nagy jelentőségű kolostora állt. A Kanizsai család által uralt egyházi központ története 1378-tól követhető nyomon, a fáma szerint Deák Ferenc is szívesen pihent meg romjainál.

A kolostor helyén az örvényeshegyi lakosok összefogásával emlékhely létesült, amit május 27-én, szombaton avatnak fel. A Pálos Vendégháznál zajló rendezvény 9 órakor régészeti előadással kezdődik, Simmer Lívia szól a kolostor középkori jelentőségéről. Ezt követően szabadtéri szentmisét celebrál Csóka János, a Magyar Pálos Rend tartományfőnöke, a misén közreműködik Maczkó Mária Prima Primissima-díjas énekművész.

 

A déli órákban áldás kerül az emlékhelyre, s keresztet is állítanak a kolostor romjainál. Kora délutántól gazdag folklórprogram várja az érdeklődőket, a műsorban fellép többek között a Zala Zenekar, Vizeli Balázs Kossuth-díjas hegedűművész és Legeza Márton, a Fölszállott a Páva verseny különdíjasa is. A gyerekeket kézműves foglalkozás, népdaltanítás és pónilovaglás is várja.

A hagyományteremtő céllal életre hívott program szervezésében a kezdeményező házigazdák mellett részt vett a Magyar Pálos Rend és Zalacsány önkormányzata is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!