Kultúra

2017.05.29. 16:20

Piros pipacsok és a zalai táj - Negyedszer szervezte meg a művésztelepet Zalaszentlászló

ZALASZENTLÁSZLÓ - A tavasz és a táj ihlette a festőket abban az alkotótáborban, mely szerdán zárult Zalaszentlászlón.

Keszey Ágnes

A település önkormányzata és az Országos Képző-és Iparművészeti Társaság negyedszer szervezte meg a művésztelepet. A kéthetes eseménynek a faluház adott otthont.

- Első tanárunk a garabonci Lichtenwaller Zoltán festő-tanár volt. A második héten Eleven Péter festőművész oktatott, ő Frankfurt mellől jött el mesterkurzust tartani. Az első kurzuson 27, a másodikon 17 alkotó vett részt - idézte fel Shéffer Anna, az OKIT elnöke. Mint elmesélte, azért e művészekre esett a választás, mert mindketten jó ismerői a festői technika fortélyainak. Olajjal, pasztellel, bármilyen módon alkothattak a résztvevők, de alapvető cél az akvarellezés megismerése és e technika elmélyítése volt.

Varga Gábor a felajánlott alkotással, Eleven Péter festőművész, Bohár István polgármester és Schéffer Anna, az OKIT elnöke
Fotó: Lóránt Zsolt

- Ez a legnehezebb festőtechnika, bár a legkevésbé tartják figyelemreméltónak. A természet, a zalai dombság szépsége mindig ad témát. Bár inkább bent festettünk, reggeltől estig, néha még éjszaka is. A fő témánk a pipacs, valamint a kertben és az útszélen nyíló minden más virág: az írisz, a cseresznye, mind maga a falu és a táj. Hiszen minden festői téma, ha az ember úgy nyúl hozzá és olyan kompozíciót alkot - mondta Shéffer Anna.

Csakúgy, mint az elmúlt évek alkotótáborainak végeztével, a festők idén is ajándékoztak egy-egy alkotást az önkormányzatnak, melyek a faluházban megtekinthetőek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!