Popcirkusz a fesztiválon - A jubileumi Sziget nyitónapján Pink volt a sztár

2017. augusztus 13., 07:30 szerző: Gyuricza Ferenc
komment
BUDAPEST Inkább a show és a látvány, mint a valódi zenei teljesítmény dominált Pink szigetes koncertjén. Az idei fesztivál legnagyobb sztárja szerdán késő este, az úgynevezett mínusz egyedik napon lépett fel.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Van abban némi pikantéria, hogy a negyedszázados, azaz 25 éves jubileumát ünneplő Sziget fellépőinek a többsége maximum csak álmodhatott a zenei karrierjéről, ha élt már egyáltalán, amikor 1993-ban első alkalommal hangzott el a közismert szlogenné vált jelmondat: „kell egy hét együttlét”. Vélhetően így volt ezzel az amerikai Alicia Beth Moore is, akit 2000-ben Pink néven ismert meg a világ. Azóta elég nagyot fordult vele is és a fesztivállal is a szerencsekerék. Miközben az énekesnő - akiről az első fesztiválozók el nem tudták volna képzelni, hogy valaha is Sziget-kompatibilis előadó válik belőle - a világ egyik legnagyobb sztárja lett, addig a Sziget arculata is jelentősen átalakult, egyértelműen mainstream, vagyis a közízlést kiszolgáló rendezvény lett belőle.

A jubileumi fesztivál legnagyobb sztárja, Pink (elöl középen) a táncosai körében a Sziget nagyszínpadán Fotó: Sziget/Mohai Balázs

Pink esti fellépése felemásra sikeredett. Bár érezhetően törekedett arra, hogy ne csak egy erős látványvilágra épülő show-t nyújtson - akusztikus blokkal színesítette programját, a zenészei közül a dobos és a gitáros rendesen odatette magát, s a vokalistái, azaz a háttérénekesei is világszínvonalú teljesítményt nyújtottak -, ám a koncertje közben sűrűn alkalmazott playback technika lerontotta ezt a képet. Persze, kell a cirkusz, és bizonyára a koncert látogatóinak többségében azok a pillanatok maradnak meg, amikor az énekesnő a So What alatt a valóban óriási, több tízezres tömeg felett, drótkötélre kifeszítve, pörögve röpködött, ám éppen ezek a szemfényvesztő mutatványok azok, amelyek a zene halálát okozzák. Magam részéről jóval többre értékeltem volna, ha mondjuk a Led Zeppelin által anno ismertté tett, amúgy Joan Baez-szerzemény Babe, I'm Gonna Leave You című dalt az elejétől a végéig Pink énekli, s nem engedi át a legnehezebb részeit a vokalistáinak. Ezektől az apróságoktól eltekintve persze hatalmas show volt, egy igazi popcirkusz, ahogy azt a 25. jubileumi Sziget fesztivál közönségének döntő része el is várta.

 

Gyuricza Ferenc

2017. augusztus 13., 07:30 szerző: Gyuricza Ferenc

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...