Kultúra

2016.06.22. 11:22

Rabok sütnek pogácsát - az új Kisfaludi-szobor szombaton látható először a Göcseji Múzeumban

Zalaegerszeg - Szombaton, a múzeumok éjszakáján láthatja a közönség első alkalommal a Göcseji Múzeum két új szerzeményét, amit szerdán mutattak be a sajtónak.

Magyar Hajnalka

Jelesül Kisfaludi Strobl Zsigmond egy újabb szobrát, valamint a megyeszékhelyi internálótábor egyik foglyának 1922-ből származó emlékkönyvét. A becses tárgyak a Zalaegerszeg Kultúrájáért Közalapítvány támogatásának köszönhetően gyarapíthatják a múzeum gyűjteményét.

Az egyik új szerzemény: Kisfaludi Strobl Zsigmond carrarai márványból készült, Kallós Ernőnét ábrázoló portrészobra. A háttérben a sajtótájékoztató résztvevői

Az emlékkönyv kapcsán Béres Katalin, a múzeum történésze elmondta, a Magyar Királyi Internálótábor 1920-tól működött, a pózvai külsőkórház területén. A tanácsköztársaság bukását követően itt őrizték az állambiztonságra veszélyes elemeket, azok rokonait, a falusi és városi direktóriumok tagjait. A politikai foglyok mellett a létszám felét köztörvényes bűnözők és megfigyelendő hadifoglyok adták. A szóban forgó kis emlékkönyvet valószínűleg egy baloldali érzelmű fogvatartott, Fazekas Dezső vásárolta, feleségének ajánlva. Rabtársai révén összesen 42 bejegyzés került a lapokra, érzések, gondolatok, politikai üzenetek, akár verses formában. Rajzokat is tartalmaz, egyebek mellett a tábor színházi barakkjáról, valamint a kenyér megérkezéséről.

Az internálótábori emlékkönyv borítója Fotó: Magyar Hajnalka

A Kisfaludi Strobl-műről dr. Kostyál László művészettörténész elmondta, a carrarai márványból készült portré Kallós Ernőnét ábrázolja, s a hajviselet és az öltözék alapján az 1920-as évek elejére datálható. Kallós Ernő cipőpasztában utazó feltörekvő gyáros volt ez idő tájt. Ő biztosított tőkét felesége testvére, László Zoltán számára is a később zárjairól és lakatjairól híressé vált Elzett-gyár megalapításához. (Az Elzett név az alapító monogramjának német nyelvű fonetikus kiejtéséből született.) Az ötven centiméteres márvány büszt modellje tehát e jeles férfiakkal állt szoros rokonságban.

Rajz a színházi barakkról

Ezt követően a múzeumok éjszakája programjait ismertették. Kaján Imre igazgató sietett leszögezni, hogy a 11. századi életmód- és fegyverbemutató, a kézműves programok (téglavetés), az előadások és tárlatvezetések, valamint koncertek mellett meccsnézésre is lehetőséget biztosítanak a múzeumban.

Idén is több partnerintézmény kapcsolódik az éjszakához. Kiss Gábor, a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatója elmondta, 17 órától a közönség elé tárják muzeális dokumentumaikat. E védett könyvek és atlaszok csak most lesznek láthatók, egyébként savmentes dobozokba zárva pihennek a páncélszekrény mélyén.

Rajz a kenyér érkezéséről

Szépné Tóth Györgyi, a Zala Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet sajtóreferense arról számolt be, hogy idén az elítéltek is hozzájárulnak a rendezvényhez. Mégpedig saját sütésű pogácsával, amit a Rabomobil utasai kóstolhatnak meg. Balog Eszter, a Zalaegerszegi Törvényszék sajtótitkára dr. Csejtei Péter bíró festménytárlatát (18.30), a barokk díszteremben hallgatható mediterrán koncertet (21.15), valamint a dr. Sorok Norbert, a Zalaegerszegi Törvényszék elnöke által vezetett történelmi sétát (19 óra) ajánlotta. Utóbbi alkalmával megnyitják az elnöki szobát, s hallhatunk az utolsó zalai kivégzésről, s a törvényszék kirablásáról ugyancsak.

Varju András osztályvezető a falumúzeum programjait ecsetelte. Kiemelte a Kölcsey-gimnázium Ripacsok Irodalmi Színjátszó Körének Svejk, a derék(tól lefelé nem) katona című előadását (21 és 22 órától), valamint egy adománygyűjtő akció elindítását, amelynek eredményeként a Falumúzeum I. világháborús emlékművel gazdagodhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!