Kultúra

2017.05.28. 14:25

Régészeti délután a Göcseji Múzeumban

ZALAEGERSZEG - Szombaton, egy országos rendezvénysorozat részeként a régészetet népszerűsítették a Göcseji Múzeumban is.

Magyar Hajnalka

Az ismeretterjesztő programon Eke István a római kor közösségi tereiről tartott vetítéssel illusztrált előadást, Orha Zoltán pedig az alkoholfogyasztás történetéből villantott fel érdekes adalékokat.

A szakemberek a témákhoz illő viseletben, tógában, illetve szerzetesi csuhában álltak a közönség elé.

- A bor, a sör és a pálinka múltja egyaránt szóba került - idézte fel érdeklődésünkre Orha Zoltán régész. - Egy zalai leletet is módom volt bemutatni, hiszen Zalavár-Várszigeten 9. századi sörfőző építmények maradványai kerültek elő.

Orha Zoltán régész
Fotó: K.T.

Kevesen tudják, hogy a Zalában közkedvelt gyümölcspálinka csak a 20. században terjedt el, korábban főként gabonából és borból készültek a párlatok, később pedig felcsatlakozott alapanyagként a burgonya és a kukorica is.

Már az ókorban állítottak elő alkoholos párlatokat, ám jó ideig elsősorban gyógyszerként alkalmazták. Kezdetben kerámiából készültek az ehhez szükséges szerkezeteket. Egy kőszegi régészeti feltáráson rá is bukkantak egy kerámia lepárlóra, amit újraalkottak, és ki is próbáltak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!