Kultúra

2017.08.02. 17:10

Rendhagyó képzőművészeti bemutató Zalaszentgróton

ZALASZENTGRÓT A Magyar Képzőművészeti Egyetem Szobrász Tanszékének hallgatói kéthetes gyakorlatuk vége felé Csáford-Alsóhegyen, a Villa Negrában betekintést engedtek az alkotói folyamatokba.

Szalay Csaba

A piknikkel összekötött nyílt napon az érdeklődők figyelemmel kísérhették, hogyan születik szobor egy darab kőből a Zalai-dombság ölelésében.

Az előzményekről Lelkes Márk, a művésztelep vezetője elmondta, az elsőéves szobrászhallgatóknak kötelező, a felsőbb éveseknek választható a csáfordi művésztelep.

- Az alkotói folyamatba betekintés talán izgalmasabb, mint a kész munkák látványa, ezért nem lesz kiállítás! Ez a 15 fiatal hallgató még lelkes, had ismerje meg a közönség véleményét - mondta.

A közelmúltban nagy érdeklődéssel kísért nyílt napon Menasági Péter szobrászművész, a MKE adjunktusa kalauzolta a készülő művek között a látogatókat. Bevezetőjében visszaemlékezett az öt évvel ezelőtti indulásra.

Az érdeklődőknek egy bazaltból készülő szobrot mutat Menasági Péter (jobbra)
Fotó: Szalay Csaba

- Az egyetem, az önkormányzat és a szimpózium összefogása ragyogó lehetőséget teremtett mindenki számára. Ma már nemcsak a közép generáció szaporítja a szobrokat Zalaszentgróton, hanem az egyetemi oktatásban résztvevő fiatal is kibontakoztathatja az autonóm szobrászatot. Jó, hogy itt a fiatalok látják idősebb társaikat is dolgozni, kialakul egy tapasztalat és véleménycsere.

Egy látogató megkérdezte, hogy az egyetem elvégzése után hol tudnak elhelyezkedni a fiatalok. Menasági Péter elmondta, hogy többen tanári diplomát is szereznek, körülbelül tíz százalék aki a szobrászatot folytatja.

A hallgatók között ismerősként köszöntötték a látogatók a babosdöbrétei Gyuk Krisztinát, aki visszatérő résztvevője a művésztelepnek. Az estébe nyúló, hangulatos bemutatót és véleménycserét a zivatar sem tudta megzavarni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!