Kultúra

2016.05.13. 15:51

Rendkívül erős a versmondó utánpótlás

Szabó Lőrinc és Nagy Gáspár költők előtt tisztelegtek a kanizsai versmondók. A viadalokkal kiválóan felkészültek a május végi, Csengey Dénesről elnevezett nemzetközi szavalóversenyre.

Benedek Bálint

A Hevesi Sándor versmondó kör tagjai mellett a Honvéd Kaszinó diákszínpadának tehetségei is bizonyították rátermettségüket.

Az első állomáson, Hévízen harmadik alkalommal tartották meg a Szabó Lőrinc nemzeti vers- és prózamondó versenyt. A „hevesisek” közül a rendszeresen jól szereplő fiatalok, így Micsinai Dominik, Baj Bianka és Németh Zsófia mellett Kánya Antalné és Horváth István is szerepelt. Az ifjú titánok közül Micsinai magasan verte a mezőnyt, Baj és Horváth pedig különdíjat kapott, sőt a három középiskolás ligetfalvai táborozással is gazdagabb lett. Schmidt István és Horváth István felkészítők szerint a rutinos versenyzőket is meglepte az ifjúsági ilyen megerősödése.

Rendkívül jól szerepeltek az ifjú és a szépkorú versmondók. Rudics Mátyás (balról), Kánya Antalné, Horváth István, Micsinai Dominik, Fási Barnabás, Verasztó Márk és Baj Bianka (Fotó: Szakony Attila)

– Az előadásmódban profilváltás történt – jelentette ki. – Nem hallunk bele oly’ mélyen a történetbe, hanem sokkal könnyedebb előadásmódot lehet hallani, ami szakértői szemmel is megállja a helyét.

„A Költő hazatér” címmel rendezték meg Vasváron a kilencedik Nagy Gáspár versmondó viadalt, melyen közel 70 versmondó szerepelt, köztük a népes kanizsai küldöttség tagjai. Horváth István tanítványai mellett a Honvéd Kaszinó Városi diákszínpadának vezetője, Nikolics Zsanna is több fiatalt nevezett.

A „hevesis” versmondóknál kiemelkedő művészi teljesítményéért fődíjat kapott az általános iskolás kategóriában Horváth Bendegúz, míg bronzot Rudics Mátyás. A 15-18 éveseknél szintén ebben az elismerésben részesült Micsinai Dominik. A felnőtteknél Horváth István arany, míg Kánya Antalné bronz minősítést kapott.

A diákszínpad indulói közül Fási Barnabás kiemelkedő művészi teljesítményért fődíjat kapott, Verasztó Márk ezüst minősítéssel, Antal Gergő pedig különdíjjal gazdagodott. A többi fiatal viszont kiváló tapasztalatot gyűjtött.

A versmondókra május 28-án szombaton 9 órától újabb megmérettetés vár, ugyanis a kanizsai Medgyaszay Házban rendezik meg a Csengey Dénes nemzetközi vers- és prózamondó versenyt. Az ifjúsági, felnőtt és szépkorú indulókat a háromtagú zsűri nyolc elődöntőben válogatta ki. Így az ország több városa mellett a határokon túlról, Bácsfeketehegyről, Szatmárnémetiből és Rimaszombatról is érkeznek résztvevők.

Címkék#versmondó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!