Kultúra

2017.06.27. 13:37

Sokféle múzsát szólít meg a zalaszentgyörgyi művésztelep

ZALASZENTGYÖRGY - Pénteken 18 órakor Kovács Dezső polgármester nyitja meg a XII. Zalaszentgyörgyi Nemzetközi Művésztelep zárókiállítását a kultúrházban, ám addig még sok ecsetvonás vászonra kerül.

Magyar Hajnalka

Az eddigi munka „tárgyi bizonyítékai” szépen sorakoznak a falak mentén, látszik, nem tétlenkedett a 23 honi, vajdasági, szerbiai és ukrajnai résztvevő. No meg az üzbegisztáni Alim Adilov, akinek munkáiból kiállítás is nyílt a közeli Porta-tájházban.

- Ezután minden évben bemutatkozik valaki a törzsgárdából, s mivel névsorban haladunk, üzbég barátunké a nyitány - tér a részletekre Buday Mihály festőművész, a tábor fő szervezője. - Egyéb újdonságokkal is szolgál az idei művésztelep, a befogadás jegyében óvodások számára tartottunk nyílt napot, amin kedvükre agyagozhattak, továbbá két középiskolás leány is nálunk tölti 50 órás önkéntes szolgálatát.

Csuta György, Bagó Rebeka, Várkonyi János, Kardos Judit, Krokker Krisztina és Buday Mihály a művésztelepen

Egyikük Gyuláról, másikuk pedig Veronából érkezett.

- Édesanyámat követve Veronában élek, a Nani-Boccioni művészeti gimnáziumban tanulok festészetet és szobrászatot - mutatkozik be az egerszegi származású Bagó Rebeka, akit édesanyja, Kardos Judit is elkísért. - Nagyon örülök, hogy egy művésztelepen teljesíthetem az önkéntes szolgálatot, érdekes a program és szakmai segítséget is kapok.

Mégpedig többek között a szigetvári Vanyúr István szobrászművésztől, akit egy Deák Ferenc portré megalkotására kért fel Buday Mihály. A művésztelep tagjai ugyanis tevékenyen hozzájárulnak a zalaszentgyörgyi emlékpark szobrokkal való benépesítéséhez, tavaly már el is készült Zrínyi Miklós büsztje (Túri Török Tibor keze nyomán). A haza bölcse mellett a későbbiekben még Csány László arcvonásait is megörökíti Vanyúr István, aki gyakran készítek portrészobrokat, de ez az első Deákja. A műveket október 6-án avatják fel hivatalosan.

Vanyúr István és a Deák portré Fotó: Pezzetta Umberto

De vajon honnan a zalai kapcsolat?

- Buday Mihállyal többször dolgoztunk már együtt Csuta György festőművész békési művésztelepén, aki szintén itt alkot velünk Zalaszentgyörgyön - feleli Vanyúr István. - Sokszor járok e tájon átutazóban, s most végre közelebbről is megismerhetem ezt a gyönyörű, barátságos települést. Nagyon jól érzem magam, maradéktalanul beteljesül a művésztelepek lényege, a kollégákkal való baráti beszélgetés. Hiszen dolgozni az otthoni műteremben is lehet, de itt mód nyílik hosszú esti eszmecserékre is művészetről, szakmai problémákról, a világ dolgairól. Az ember feltöltődik, érzi, hogy nincs egyedül.

A szobrok mellett idén egy Petőfi-festmény is készült a művésztelep keretében, alkotója Kovac Sándor vajdasági festőművész. Az olajkép Zalaszentgyörgy számára született, hogy méltó háttérként szolgáljon a település márciusi 15-ei megemlékezésein.

A művésztelep szoros együttműködést alakított ki a tavaly felavatott Porta-tájházzal, ez ad otthont több programjuknak. Ott zajlott a zalaegerszegi honvéd hagyományőrzők 48-as toborzást bemutató műsora és Bischofné Hesinger Katalin irodalmi estje. A kultúrházban is vár még több zenei élmény a művészekre, szerdán Horváth Tibor ad gitárkoncertet, a zárónapon pedig Tarján Pál budapesti operaénekes (a Honeybeast-ben éneklő, s a művésztelepen többször megfordult Tarján Zsófi édesapja) lép fel. Ekkor sorsolják ki a tombolát is, aminek fődíja egy Buday-festmény, a bevételt pedig a zalaszentgyörgyi néptáncegyüttes támogatására ajánlották fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!