Kultúra

2016.10.28. 15:14

Stipan Blažetin-re emlékeztek Tótszerdahelyen

Tótszerdahely – Csütörtökön kezdődött és tegnap zárult a horvát ajkú településen a Mura menti őszi irodalmi napok rendezvénysorozata.

Horváth-Balogh Attila

A tótszerdahelyi Stipan Blažetin Horvát Nemzetiségi Önkormányzat, a Stipan Blažetin Horvát Művelődési Intézet és a Zrínyi Katarina Általános Iskola közös szervezésében lebonyolított hagyományos rendezvény első napján a művelődési intézetben kiállítás nyílt. A tárlat Stipan Blažetin életét és munkásságát mutatja be.

Fotó: Horváth-Balogh Attila

A 75 évvel ezelőtt született  költő, pedagógus, irodalmár 1959-től 2001-ig, haláláig élt és dolgozott Tótszerdahelyen, s életét a magyarországi horvátság felemelkedésének szentelte. Személyéhez kapcsolódóan kvízt is rendeztek a Mura menti iskolák diákságának. Tegnap emlékműsorra, filmvetítésre és a kapcsolódó tanulmányi versenyek eredményhirdetésére került sor. Ezt követően a temetőben a rendezvény résztvevői – köztük özvegye, Blazsetin Istvánné, fia, Blazsetin István és lánya, Blazsetin Bernadett – megkoszorúzták sírját. Este Proszenyák István, a letenyei zeneiskola igazgatója dr. Vinko Žganec-ről, a Mura menti dalok gyűjtőjéről beszélt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!