Kultúra

2017.04.13. 16:18

Szabolcs Péter szobrászművész lesz Egerszeg új díszpolgára

Zalaegerszeg – Szabolcs Péter szobrászművész lesz Zalaegerszeg új díszpolgára – erről is döntött csütörtöki ülésén a város közgyűlése.

Magyar Hajnalka

Az ülést követő sajtótájékoztatón Balaicz Zoltán polgármester elsőként a gazdaságfejlesztést szolgáló napirendeket ismertette. Elmondta, hogy a 3B Hungária Kft. sikeres pályázatának köszönhetően, 900 millió forintos beruházással olyan innovatív fejlesztés indul Búslakpusztán, amelynek eredményeként  a beruházás első szakaszában egyharmadával csökkenthető a lerakott hulladék mennyisége. Az új rendszer éves szinten 40 ezer tonna hulladék feldolgozására lesz alkalmas, s bevezetése új munkahelyeket is teremt.

Egy új, energiatermelő beruházást is segít az önkormányzat.  1,5 hektárnyi területet biztosítanak ugyanis   az MVM számára, ahol 0,5  megawatt teljesítményű  napelemparkot alakítanak ki. A létesítmény közvetlenül a leendő járműipari tesztpálya mellett épülhet ki.

A volt ZÁÉV munkásszálló felújítását ugyancsak tervbe vette az önkormányzat, hogy a város képes legyen munkaerőt vonzani a bővülő cégek számára. Lehetőséget kínál ehhez a Nemzetgazdasági Minisztérium leendő pályázata, amely 60 százalékos állami segítséget ígér. Az önkormányzat elképzelései szerint 600 millió forint ráfordításból volna lehetőség egy mintegy 150 főt befogadó, korszerű munkásszálló kialakítására.

Fotó: Katona Tibor

A Modern Városok Program keretében létesítendő logisztikai központ és konténerterminál ügyében megszülető önkormányzati támogató nyilatkozatról is döntött a közgyűlés. A tervezet néhány hét múlva kerülhet a kormány elé. A fejlesztés eredményeként Zalaszentiván szomszédságában 6 milliárd forintos  állami beruházásban létesülhetne  logisztikai központ és konténerterminál.

A közgyűlés zárt ülésen tárgyalt egy, a Flex céggel  kapcsolatos döntésről. Annyit  elárult a polgármester, hogy a cég Zalaegerszegen, saját beruházásban 3 milliárd forintos beruházás keretében 2200 négyzetméter alapterületű   gyártócsarnokot épít. Az  új részleg az autóipari kutatásfejlesztést szolgálja majd. Hasonló fejlesztést utoljára 15 évvel ezelőtt realizált a cég.

Zalaegerszeg első írásos említésének közelgő 770. évfordulója jegyében új köztéri alkotások felállításáról is döntöttek. A város napján, május 12-én avatják fel a nagytemplom előtt Farkas Ferenc szobrászművész térplasztikáját, ami a város első, 1640-ből származó ábrázolását kelti életre. Júniusban, az Egerszeg Fesztivál keretében avatják fel Szabolcs Péter szobrászművész Szabó Gyula kefekötőt ábrázoló zsánerszobrát a piactéren, valamint a testvérvárosok címereit a Dísz téren.

A közgyűlés döntött a Sport Mecénása díj megalapításáról is, amit első alkalommal a Zalakerámia Zrt. vehet   át.   A város napján további kitüntető címek találnak gazdára:   a város díszpolgára címet Szabolcs Péter Munkácsy-díjas szobrászművésznek ítélték oda, a Pro Urbe díjat pedig Stróber László apátplébános, valamint   Szakály István, a 25 éves fennállását ünneplő Zalaszám Zalaegerszegi Atlétikai Club ügyvezető igazgatója veheti majd át.

A testület ezen túl beszámolót hallgatott meg a Zalaegerszegi Katasztrófavédelmi Kirendeltség, valamint a Kontakt Nonprofit Kft. munkájáról is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!