Kultúra

2017.04.02. 15:27

Verses hétvége - Szavaltak 16-tól 95 éves korig

Hévíz – Péntektől a vasárnapi eredményhirdetésig tartott a Te meg a világ című, IV. Szabó Lőrinc Nemzeti Vers- és Prózamondó Verseny.

Hajdu Péter

A városi könyvtárban pénteken volt az elődöntő, szombaton délelőtt zajlott le a középdöntő, délutánra tizennyolcan jutottak be a döntőbe.

– Mindenkinek a jelentkezését befogadtuk, idén 43-an neveztek, eddig a legtöbben. A legfiatalabb versenyzőnk tizenhat éves, a legidősebb kilencvenöt éves. A versmondók között ez a korosztályok találkozójának is számít – mondta Király Erika, verseny szervezője.

A résztvevők az ország minden részéből érkeztek, Komáromtól Debrecenig. Legtöbben kísérővel, hozzátartozóval. A versmondás mellett egy kellemes hétvégében volt részük a nevezőknek, a rendező gróf I. Festetics György Művelődési Központ, Városi Könyvtár és Muzeális Gyűjtemény kísérő programokat is szervezett számukra.

A győztes a nagykanizsai Baj Bianka lett. A Batthyány-gimnázium matematika-fizika szakos végzős tanulója a Színművészeti Egyetemre készül felvételizni. Képünkön a hévízi versenyen szaval
Fotó: Katona Tibor

A döntőbe tizennyolcan jutottak be. A döntő szünetében a zsűri egyik szakértő tagját, Kiss Lászlót, a Magyar Versmondó Egyesület elnökét kérdeztük a színvonalról.

– A Szabó Lőrinc-kultuszt ápoljuk ezzel a versennyel. Az első napon mindenkinek tőle kellett verset mondania, ma már szabadon választott műveket hallottunk. Szerencsére sok kortárs költő versét hallhattuk, és a klasszikusok legszebb darabjait, felkészült, nagyon jó versmondóktól – mondta a zsűritag.

Mind a tizennyolc döntőbe jutott versenyző ajándékot kapott. Az eredményt vasárnap délelőtt hirdette ki a zsűri. Az első helyezett Baj Bianka nagykanizsai gimnazista lett, második helyen az ugyancsak nagykanizsai Horváth István végzett, a harmadik helyezést pedig a budapesti Mach Andrásnak ítélték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!