Kultúra

2017.06.18. 19:20

A gyermekekkel szeretne foglalkozni a "Szép Magyar Beszéd" zalai győztese

ZALAEGERSZEG - Horváth Natália csupán néhány éve szaval, mégis bejutott az ország egyik legrangosabb megmérettetésére.

Rákos Bianka

Horváth Natália a Deák Ferenc Szakközépiskola és Szakiskola tanulója pedagógiai pályán képzeli el a jövőjét.

Mindenkiben lakozik valahol egy rejtett tehetség, amelyet nem biztos, hogy korán észreveszünk. A tizenöt éves Natália nem tartozik azok közé, akik kiskoruk óta járnak szavalni, mégis kiváló eredményeket ér el komoly versenyeken.

- Nyolcadik osztályos koromban a magyartanárnőm felszólított, hogy olvassak fel egy verset. A legnagyobb meglepetésemre, nagyon megtetszett neki a hangom, és elküldött egy iskolai szavalóversenyre. Előtte sosem foglalkoztam felolvasással, mégis a harmadik helyet sikerült megszereznem, holott nagyon erős volt a mezőny. Később már iskolai műsorokban is kaptam szerepet, például a március 15-ei ünnepségen - mesélt a kezdetekről a fiatal lány.

Natália alig két éve foglalkozik vers- és prózaolvasással, mégis megnyerte a Kazinczy Ferenc "'Szép Magyar Beszéd" verseny Zala megyei fordulóját.

- Márciusban Nagykanizsán a Batthyány Lajos Gimnázium tartották a megyei megmérettetést, ahol elsőként végeztem, s továbbjutottam az országos fordulóba. Nagyon kellemes meglepetés volt, hiszen egy komoly versenyről beszélünk, amire sokan évekig gyakorolnak, hogy bejussanak a döntőbe - nyilatkozta a diáklány.

A Győrben megrendezett országos megmérettetés három napon keresztül zajlott, a résztvevőknek nemcsak szóban, de írásban is jól kellett teljesítenie. A versenyre több száz fiatal érkezett, köztük határon kívül élő magyarok is. Natália elmondta, nem volt könnyű dolga, de szerencsére kiváló felkészítő tanára volt.

Horváth Natáliát hangja az országos versenyre vitte Fotó: A szerző

- Dr. Süléné Nagy Edit tanárnő készített fel mind a döntőre, mind a megyei versenyre. Hetente többször készültünk, rengeteg szöveget adott, amit otthon magamtól kellett begyakorolnom, de az írásbelire is felkészített. A Kazinczy-versenyen, akár egy hírolvasónak a televízióban, tényszerűen kell a szöveget olvasni, ami eleinte okozott némi nehézséget. Korábban verseket és meséket szavaltam, ami teljesen más kategória - emlékezett vissza a lány.

Natália szakgimnázium kategóriában indult egy saját maga által választott és egy helyben kapott művel.

- Molnos Angéla egyik írását választottam ki. Ott helyben is kaptunk szöveget, amit 15-20 perc alatt lehetett átnézni. Az írásbelin hangsúlyjelöléseket kellett tennünk egy adott szövegbe, amelyre mindössze fél órát szánhattunk.

Aki egyszer megkapja, a Kazinczy-érmet nem jelentkezhet többé a versenyre, de a továbbtanulásba beleszámít a kiváló eredmény. Horváth Natália a döntőben sajnos nem ért el helyezést, ám ez egyáltalán nem vette el a kedvét.

- Már dolgozom rajta, hogy jobb legyek, néhány éven belül szeretném megnyerni a díjat - mondta. A fiatalnak azonban számtalan más terve is van a jövőre nézve.

- Gyermekkori álmom, hogy egyszer pedagógus leszek, többek között ezért jelentkeztem a Deák Ferenc Szakközépiskola és Szakiskolába. Egyelőre még gondolkodom, hogy óvodapedagógus, általános iskolai tanító, vagy történelem szakos tanár legyek, de úgy érzem, még van időm gondolkodni - mesélt terveiről a lány.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!