Kultúra

2016.07.19. 17:25

Szerb művészek sikerével zárult a LindArt

Lendva - A XXI. LindArt alkotásai közül egy szerb páros, Branka Lalic és Dalibor Milojkovic közös munkáját találta legjobbnak a közönség.

Gyuricza Ferenc

Mint arról lapunkban már korábban szóltunk, a muravidéki városban a hónap első felében zajlott le a Fiatal Képzőművészek Nemzetközi Alkotótelepe, azaz a 2016-ban immár 21. alkalommal megszervezett LindArt, aminek egyik sajátossága, hogy a résztvevőket párokba sorsolják, s így közös alkotásokat hoznak létre. A szimpózium a múlt hétvégén közös kiállítással zárult, ahol a jelenlévő közönség véleményt is alkothatott a tárlaton látható művekről. A legtöbb szavazatot egy szerb festőpáros, Branka Lalic és Dalibor Milojkovic expresszionista irányzathoz közelálló, harsány színekkel festett képei kapták, amelyeket a Lendva-vidék sajátosságai ihlettek. A szerb páros sikerét a témaválasztás mellett talán az is eredményezte, hogy nekik sikerült a legjobban összehangolniuk elképzeléseiket és alkotói stílusukat. Közös munkáik alapján a tárlat megnyitójának résztvevői közül többen kételkedtek abban, hogy a látottak nem egy, hanem két alkotó közös munkái.

A nyertes festőpáros egyik alkotását Horvát Jasmina nézi Fotó: Gyuricza Ferenc

- Az együttműködésnek ez az egyik legfontosabb mércéje, amikor a külső szemlélő a látott képek alapján nem tudja megállapítani, hogy azt ketten készítették. Minél inkább tud egymásra hatni a két művész, annál inkább egységessé válik a koncepció, és természetesen maga az elkészült műalkotás is - magyarázta lapunknak a LindArt kapcsán a művésztelep szakmai vezetője, a szimpóziumot szervező Galéria és Múzeum munkatársa, Baumgartner Dubravko.

A 2016-os LindArt-on hat ifjú képzőművész vett részt, a két szerb alkotó mellett Dora Bakek Horvátországból, Marusa Stibelj Szlovéniából, Jelena Jovancov Montenegróból és Gerő Ambrus hazánkból. Képeik augusztus 20-ig láthatók a Galéria és Múzeum Fő utcán található kiállítótermében. A nyertes párost valamikor 2017 második felében pedig egy átfogó, az eddigi munkásságukat bemutató közös tárlattal várják vissza a muravidéki kisvárosba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!