Szívélyes a házi vendéglátás

2017. április 23., 18:25 szerző: Arany Horváth Zsuzsa
komment
Minden esztendőben húshagyókedden, a főtéren egy szalmafiú és szalmaleány fogad egymásnak örök hűséget a farsangot búcsúztató maskarás közönség előtt.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

„Varga János babáinak” esketésével, majd táncra perdülésével a falu utcáin kezdetét veszi a maskuranap. Először a gyermekek öltenek maskurát és járják a házakat, hogy az otthon lévők felismerjék őket, cukorkával jutalmazva a „kismaskurákat”.

Este a felnőttek bújnak jelmezbe. Kivilágított házaknál fogadják őket. A maskurák hangos zörgéssel, kopogással jelzik, be kívánnak menni. A háziak behívják őket és kezdődik a találgatás. Íratlan szabály, hogy a maskurákat nem szabad rögtön felismerni, bár ez nem is olyan könnyű feladat. De ha kis évődés után lekerül az álarc, az ilyenkor szokásos vendéglátás következik, a hagyományos kínálat főtt-füstölt disznófej, tökmagolajos krumplisaláta, sütemény és persze itóka.

Arany Horváth Zsuzsa

2017. április 23., 18:25 szerző: Arany Horváth Zsuzsa

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...