Kultúra

2017.06.19. 18:40

Szmájli a dolgozat végén - A nagykanizsai Batthyány Lajos Gimnázium kitüntetett pedagógusai

A Batthyány Lajos Gimnázium két matematika szakos tanára, Piriti János és Erdősné Németh Ágnes ugyan két különböző díjat kapott a közelmúltban, ám mindegyik elismeréssel a kiválóságot díjazták az adományozók.

Benedek Bálint

Az Ericsson Magyarország tizenkilencedik alkalommal adta át a Magyar Tudományos Akadémián az Ericsson-díjat, melyet a Batthyány-gimnáziumból Piriti János matematika-fizika szakos tanár érdemelt ki.

Az ország egyik legjelentősebb, nem állami alapítású közoktatási díját 1999 óta olyan matematikát és fizikát oktató pedagógusok vehetik át, akik az alap- és középszintű oktatásban tevékenykednek, és akiknek a munkája nagyban hozzájárul a hazai természettudományos képzés színvonalának fenntartásához és emeléséhez, illetve a tárgyak tehetségeinek gondozásához. A díjazottak személyére a szakmai és társadalmi szervezetek, illetve a jelölt pedagógus munkáját ismerő kollégák, tanítványok tehetnek javaslatot. A javaslatokról a Bolyai János Matematikai Társulat és az Eötvös Loránd Fizikai Társulat Ericsson-díjbizottsága ajánlása alapján a MATFUND Középiskolai Matematikai és Fizikai Alapítvány dönt.

Piriti János: A gimnázium padjait egykor magam is koptattam

- Éppen harminc éve tanítok abban a gimnáziumban, melynek padjait egykor koptattam - mondta Piriti János. - Tanórán kívül a fiatalokat megismertettem a fizika gyakorlati hasznával. Többek között amatőr csillagászként a helyi egyesülettel együtt szerveztünk különféle érdekfeszítő rendezvényeket, többek közt megfigyelésekkel vagy Napóra-készítéssel. A kollégáimmal együtt fontosnak éreztük ápolni Zemplén Győző emlékét, ennek keretében tartottunk fizikaversenyt, mely ősszel ismét újabb fejezetéhez érkezik.

Piriti János hozzátette: a fakultáción résztvevő, szorgalmas, a fizika iránt különös érdeklődést mutató diákokkal gyakran kirándulnak tudományos, ipari cégek nyílt napjaira, de ellátogattak már a paksi atomerőműbe is. Részt vesznek országos programokon, melyekkel a fiatalok kicsit közelebb kerülhetnek a tantárgyhoz.

- Nem csak kimondott tehetséggondozást végzünk, hiszen azokkal is kiemelten igyekszünk foglalkozni, akik nem olyan talentumok a természettudományi tárgyakból, de a foglalkozásokkal közelebb kerülhetnek a témához - fogalmazott a pedagógus. - Az érdekességekre fókuszálva oktatunk, s olykor rendkívül összetett kérdésekre kell úgy válaszolnunk, hogy a lényegi információk megmaradjanak. Ilyenformán a fizika oktatása tele van kihívásokkal, ám szerencsés vagyok, hiszen a munkám egyben a hobbim is.

A gimnáziumi tanár szerint a mai gyerekek előtt számos lehetőség kínálkozik, de ugyanennyi nehézséggel is szembe kell nézniük. Viszont ahhoz, hogy élvonalbeli munkát végezzenek, ahhoz most is ugyanolyan óriási szorgalom és kitartás kell, mint harminc évvel ezelőtt.

Erdősné Németh Ágnes, a Batthyány Lajos Gimnázium matematika-informatika szakos tanára szintén komoly elismerésben részesült nemrég. A Graphisoft Alapítvány célja, hogy támogassa a matematikaoktatás területén kiemelkedő eredményeket elérő tanárokat. Az évente megrendezésre kerülő Országos Középiskolai Matematikai Tanulmányi Versenyen (OKTV) és az Arany Dániel Matematika Versenyen jó helyezést elérő diákok tanárait díjazza. A két rangos matematika versenyen évente mintegy 52 ezer tehetséges fiatal méri össze tudását.

Erdősné Németh Ágnes: Dolgozni kell a sikerért
Fotó: Szakony Attila

- Nagyon büszke vagyok a díjra, hiszen a környezetemben már több olyan ember - például a férjem, Erdős Gábor - is megkapta ezt az elismerést, akikre felnézek - szögezte le Erdősné Németh Ágnes, aki hozzátette: hite szerint az elvégzett munka minden esetben meghozza az eredményt, ezért diákjait is arra ösztönzi, hogy dolgozzanak a sikerért. - Én a csapatmunka híve vagyok, így a diákjaim nemcsak tőlem, hanem a társaiktól is rengeteget tanulnak, illetve rengeteg inspirációt is kapnak egymástól. A fiatalabbak látják, s tapasztalják, hogy idősebb társaik milyen elképesztő eredményeket képesek elérni kellő kitartással, illetve szorgalommal. Többek között ennek is köszönhető, hogy az elmúlt években több tanítványom is bejutott a matematika OKTV döntőjébe, s az Arany Dániel Matematika Versenyen is remek eredményeket értek el.

A nagykanizsai tanár szerint nincs bevált recept a tehetséggondozásban, minden diákhoz egyéni út vezet.

- Nyilván vannak módszerek, stratégiák, melyeket alkalmazunk is a tehetségek kiválasztása, majd kibontakoztatása terén, így például nem mindegy, hogy mikor, milyen nehézségű kihívás elé állítjuk a diákot, de a legfontosabb mégis az, hogy megérintsük a fiatalok lelkét.

Erdősné Németh Ágnestől megtudtuk: nem tartja szigorúnak önmagát - nyilván erről a diákokat kellett volna megkérdezni -, inkább korrektnek és következetesnek.

- Szerintem nagyon fontos, hogy szakmailag hiteles legyen egy tanár, de ez nem zárja ki, hogy olykor ne adjak egy ötös alát a négyes dolgozatra, főleg ha látom, hogy van mögötte munka - mondta a Graphisoft-díjas tanár, aki szerint nem is az érdemjegy adja a legnagyobb inspirációt a diákoknak, inkább a dicséret vagy egy szmájli a dolgozat végén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!