Kultúra

2017.07.05. 13:21

Szőhetnek is a látogatók - A hagyományőrző pajta további bővítését tervezi Nagy M. Katalin

LENTI - Hagyományőrző céllal alakította ki Nagy M. Katalin azt a pajtát Lenti-hegyen, ahol több régi berendezési tárgy mellett például egy több mint 100 éves szövőszéket is kipróbálhatnak a látogatók.

Korosa Titanilla

- Mindig is közel állt a szívemhez a hagyományőrzés, gyerekkoromban, faluhelyen felnővén az idősektől gyűjtögettem a régi eszközöket és ezt ma is folytatom - mondta Nagy M. Katalin. - Úgy gondoltam, hogy ezeket a tárgyakat megosztom másokkal is, illetve a hegyen, a pajta mellett kialakított kézműves műhelyhez szerettem volna látványosságot társítani.

A kézművesség felé - mint mesélte - részben a néptánc terelte. Egykor jelképes ajándékokkal lepték meg egymást a társakkal, majd kitalálta, hogy inkább maga készít a borosüvegekre helyezhető népviseletet annak mintájára, amiben táncoltak. Ez olyan jól sikerült akkor, hogy belefogott a kézműves ajándékok, használati tárgyak készítésébe úgy, hogy előtte - saját bevallása szerint - egy gombot sem varrt fel.

- Autodidakta módon láttam neki, utánaolvastam és találkoztam olyan kézművesekkel, akik hasznos tanácsokat adtak, egyik hozta maga után a másikat - magyarázta. - A legújabb vállalkozás a hagyományőrző pajta, melybe olyan tárgyakat gyűjtöttem össze, amik eleink életéhez köthetők, a mai háztartásokban már nem fordulnak elő. A hagyományőrző pajta egyik legnagyobb kincse a 120 éves szövőszék Iklódbördőcéről, ami működik, ezen készítem a szőtteseimet, de a látogatók is kipróbálhatják. Szerettük volna kicsit vidámabbra venni a figurát, ezt mutatja az asztalra boruló Miska babánk, amire egy hagyományos inget és a második világháborús időszakból való, kézzel készített csizmát adtunk. Látható még régi varrógép, egy eredeti zalai népviselet, de van kézzel festett rokka, régi kofamérleg, amibe belevésték, hogy 1937-ben Sárváron javították, talán századfordulós lehet. Mellettük néhány ma már használaton kívüli tárgy, mint a cséphadaró, de van egy szép, 100 év körüli tükörkeret is, amibe egy falvédő került, rajta általam hímzett házi áldással. A régi székeket pedig Pákán találtam, lomtalanításkor. De vannak még a pajtában egyéb használati és dísztárgyak is.

Nagy M. Katalin hozzátette: a hagyományőrző pajta ingyenes látványosság, bárki, bármikor bemehet, megtekintheti a gyűjteményt.

- Nyilván szeretném, ha minél többen megfordulnának nálam és a turisták is felfedeznék maguknak - mondta. - Ebben talán szerepe lehet a lenti szállodának és azoknak a turisztikai célpontoknak, amik a városba és a környékre vonzzák a látogatókat. Úgy látom, fontos lenne, hogy mi, akik különféle programokat kínálunk, egymásra építve dolgozzunk. Jó kezdeményezés erre, hogy a városnéző kisbusz egyik útvonala a pajta felé vezet.

A hagyományőrző pajta nem áll meg ennyiben, a kézműves a jövőben további bővítését tervezi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!