Kultúra

2015.02.01. 12:55

Takács Vilkó zenekart váltott

Zalaegerszeg – Nem szeretem a kényelmi dolgokat, mindig a kihívásokat kerestem. A Hollywood Rose-béli tagságom azonban már nem jelentett ilyet, így aztán mindenképpen váltani akartam.

Gyuricza Ferenc

Többek közt ezt mondta lapunknak a gitáros Takács Vilmos, Vilkó annak kapcsán, hogy tavaly év végén otthagyta addigi zenekarát, a Guns N' Roses dalokat játszó Hollywood Rose-t, és egy merész váltással az egészen más stílusú Ganxsta Zolee és a Kartel tagja lett. A zalaegerszegi származású gitáros az elmúlt hetekben több alkalommal is fellépett Zalában, egyik koncertje után faggattuk ki döntésének okairól, terveiről, jövőre vonatkozó elképzeléseiről.

– Nyolc évet töltöttem el a Hollywood Rose-ban, s ennyi idő alatt óhatatlanul kialakult az a rutin, ami miatt már nem éreztem a kihívást – magyarázta a gitáros. – Úgy gondolom, amit lehetett, kihoztam abból a helyzetből. Egy tribute zenekar tagjának lenni eleve behatárolt műfaj, adottak a dalok, amiket játszani kell, s amikre mindenki kíváncsi. A Guns N' Roses esetében ráadásul még szűkebbek is a lehetőségek, mint egy Iron Maiden, Metallica vagy AC/DC tribute zenekarnál, hiszen ez utóbbiak a mai napig jelentetnek meg új albumokat, vagyis időnként frissülhet a repertoárjuk. A Hollywood Rose-zal azonban nyolc éve ugyanazokat a dalokat játszottuk.

Takács Vilkó nyolc éven át volt a Hollywood Rose tagja. Fotó: Gyuricza Ferenc

Vilkó azt mondja, ez a napi rutin oda vezetett, hogy akár legmélyebb álmából ébredve is tökéletesen el tudta játszani a November Rain, a Welcome To The Jungle vagy a Sweet Child O'Mine szólóját. Ő viszont a változatosságra, újabb kihívásokra vágyott. Ugyan a Hollywood Rose mellett voltak projektjei is – egyszálgitáros esteket adott klubokban, tagja volt az Alice In Chains dalokat játszó Men In The Box zenekarnak és az Action-nek, illetve időnként kisegített a Junkies-ban – mindez azonban nem pótolta azokat a kreatív lehetőségeket, amikre továbbra is vágyott. Olyan zenekarban akart játszani, ahol saját ötleteit valósíthatta meg, ahol dalszerzőként is dolgozhatott. Bár a Hollywood Rose is adott ki saját számos albumokat, ezek azonban a Guns N' Roses műsor miatt mindig háttérbe szorultak.

– Mindenképpen szerettem volna váltani, eleinte azonban más terveim voltak – folytatta. – Az járt a fejemben, hogy egy időre elmegyek külföldre, hiszen 33 éves múltam, eddig soha nem éltem külföldön, s közben azt látom, hogy azok a barátaim, akik akár csak fél évet töltenek el kint, mennyi kulturális színt hoznak haza magukkal. Mivel egy nemzetközi informatikai cégnél dolgozom, arra is lett volna lehetőség, hogy cserefoglalkoztatással akár Londonban vagy Los Angeles-ben eltölthessek néhány hónapot. Ismerőseim is hívtak, komolyan mérlegeltem is ezt a lehetőséget, s ha emellett döntök, akkor marad a Hollywood Rose, a zenekar pedig helyettesítéssel oldotta volna meg a távollétemet.

Hogy mégsem így alakult, annak Ganxsta Zolee telefonhívása az oka. A rap hazai fenegyerekét ősszel elhagyták a zenésztársai, ezért újra kellett szerveznie a Kartelt. Ganxsta gitárosként pedig Vilkót akarta megszerezni magának.

– Korábban többször is beszélgettünk arról, hogy jó lenne egy közös projektet csinálnunk, ez viszont egy teljesen új szituáció volt – tette hozzá a gitáros. – Ezért elsőre nem is mondtam igent, kértem egy kevés gondolkodási időt. Zoliéktól azonban olyan zenészi szabadságot kaptam, ami csak megerősített abban, hogy nekem a Kartelben a helyem.

Vilkó azt mondja, a meglévő dalokat saját ízlése szerint írhatta át, Ganxstáék minden ötletét elfogadták. Emellett az új dalok írásában is számítanak rá, az idén 20 éves jubileumát ünneplő Kartel ugyanis év vége felé legalább egy EP-t szeretne megjelentetni, de az is elképzelhető, hogy addigra egy teljes albumnyi anyag áll össze.

– Ugyan a Kartelben nincsenek himnikus gitárszólók, de nagyon jó a csapaton belül a hangulat, és a művészi szabadság olyan mérvű, ami nagyon tetszik – tette még hozzá a gitáros. – Én nem lettem rapper, továbbra is gitáros vagyok, akinél a Guns N' Roses egy örök gyermekkori reccsenés marad. Nem fogok tehát a nem létező budapesti booklyni éjszakában olajos hordókból felcsapó lángok felett melegedni, s nem fogom a halálfejes pólóimat sem eldobni. A Hollywood Rose-ban eltöltött nyolc év nagyon szép korszaka volt az életemnek, amit élveztem, szerettem, de egy idő már kevés volt. A Kartel miatt most újra érzem a kihívást, de nemcsak újdonságot jelent ez a zenekar, hanem a felszabadultságot is elhozta számomra. Ez pedig nagyon jó érzés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!