Kultúra

2016.12.27. 20:45

Tankcsapda: A zene mindenkié!

Saját gyermek- vagy tinédzserkori példaképeink iránti tiszteletünk kifejezésére született ez az album. Rengeteg nagyszerű magyar előadó és rengeteg olyan ikonikus dal van, amikből válogathattunk, ezért egyáltalán nem volt egyszerű döntés, hogy végül mit is dolgozzunk át.

Gyuricza Ferenc

Ezzel a gondolattal magyarázza Lukács László, a Tankcsapda énekes-basszusgitáros zenekarvezetője a közelmúltban kiadott Dolgozzátok fel! című dupla nagylemez létrejöttét. Mint mondotta: egy kifejezetten régóta húzódó terv valósult meg azáltal, hogy végül 12 hazai klasszikus szerzeményt tankcsapdásítottak.

- Ennek a lemeznek az elsődleges motivációja a tiszteletadás volt - folytatta. - Az ötlet megvalósítása során aztán egy kicsit továbbléptünk, arra is kíváncsiak voltunk, hogyan szólalnának meg ezek a dalok Tankcsapda köntösben. S hogy teljesen kerek legyen a történet, felkértünk vagy tucatnyi különböző stílusú, mai előadót, hogy ők is játsszanak el tőlünk egy-egy dalt.

A Tankcsapda zenekar. Balról jobbra Fejes Tamás, Lukács László, valamint Sidlovics Gábor Fotó: archív

Utóbbiról szinte biztosan tudtuk, hogy hullámokat fog gerjeszteni, hiszen sokak számára nehezen érthető, miért is kell egy Tankcsapda számot rábízni egy Wellhellora, Majkára, vagy teszem azt, Lotfi Begire. Nekünk azonban meggyőződésünk, hogy a zene a szórakoztatás egy nagyon fontos szegmense, és ezáltal stílusokat és korszakokat ível át.

A dobos Fejes Tamás azzal folytatta, hogy maga az alapötlet egy koncertjüket követően vetődött fel, amikor hazafelé tartva a turnébuszban közösen énekelték a Torony című Edda-dalt. Ott döbbentek rá, hogy mennyire közösek a zenei gyökereik, illetve milyen sok az olyan dal, amit szívesen eljátszanának. Sorra követték egymást az ötletek, a lemezen hallható 12 dal rendkívül hamar összeállt.

- Az egyáltalán nem volt kérdés, hogy Beatrice, Pokolgép, Ossian és Edda legyen a lemezen, hiszen bár néhány évnyi korkülönbség van köztünk, de azért mégiscsak egy érát, azonos korszakot képviselünk mi hárman - folytatta Fejes Tamás. - A dalok végső kiválasztásának így nem is ízlésbeli szempontjai voltak, inkább azt mondanám, azok kerültek a lemezre, amelyek eljátszásánál egyszerre csillant fel a szemünk, vagy egyszerre csettintettünk fel, hogy ez az!

Ha valamelyik nem kezdett el úgymond azonnal működni a kezünk alatt, azt rögtön félretettük. Jó példa erre a Torony, ami helyett végül éppen ezért választottuk a Semmim nincs című Edda-dalt.

- Nézetkülönbségeink persze voltak, de késhegyre menő viták egyáltalán nem, azok ugyanis semmiből nincsenek nálunk - egészítette ki Sidlovics Gábor gitáros. - Az évek során annyira összecsiszolódtunk, hogy szinte már egymás gondolatát is érezzük, illetve annál sokkal jobban tiszteljük egymást, hogy késhegyre menő vitáink lennének. Volt dal, például a Kispál és a Borztól a Jövőből jövő lövő, amit Lukács Lacival mi ketten szerettünk volna, mert igen fontosnak tartottuk, Tomi azonban annyira nem, végül meggyőztük. Más esetben pedig éppen az ő érvei döntöttek.

Igen hangulatos, telt házas koncertet adott a közelmúltban a Keresztury VMK-ban hazánk legnépszerűbb rockzenekara, a Tankcsapda. A debreceni trió tagjai (a képen balról Lukács László basszusgitáros-énekes, Fejes Tamás dobos és Sidlovics Gábor gitáros) a fellépés előtt beszéltek lapunknak legújabb munkáikról. Fotó: Gyuricza Ferenc

A zenekar tagjai azt is elárulták, az általuk kiválasztott dalok szerzői és előadói egy kivétellel minden esetben nagyon pozitívan álltak az ötlethez, nemcsak a feldolgozásra adtak engedélyt, de akár arra is, hogy a kedvük szerint átírják a számokat. Az egyedüli problémát az Illés jelentette, a GoodBye London feldolgozását közvetlenül a CD-k gyártása előtt, azaz tényleg a legutolsó pillanatban tiltották le Szörényi Leventéék.

Fejes Tamás szerint leginkább amiatt bosszantó ez, mert ezzel gyakorlatilag egy másik előadótól vették el a helyet. Ha előre szólnak, hogy nem fogják engedélyezni az átdolgozást, akkor választanak egy LGT-, egy Piramis-, egy Karthago- vagy Európa Kiadó-dalt, ugyanis a dobos szerint ezek nagyon hiányoznak az albumról.

- A mi dalainkat átdolgozó, vagyis az általunk felkért előadók is őszinte szeretettel, valamint igencsak jó kedvvel láttak munkához - mutatott rá Tamás. - A második lemezen teljesen eltérő stílusú előadók szerepelnek, azaz szinte mindenki máshonnan érkezett. A nagyon súlyos groove-metaltól kezdve a jazzig vagy a legkönnyebb popzenéig terjed a paletta.

Persze akadnak olyan előadók, akik ugyanolyan kemény zenét játszanak, ott viszont generációs különbségek találhatóak, mint mondjuk az Ektomorf és a Pennhurst vagy a Leander Kills esetében. Azzal, hogy a hívó szavunkra valamennyien rögtön reagáltak, azt is bizonyítottuk, hogy van összetartás abban a mai modern világban, ahol mindenki acsarkodik vagy fúj a másikra. Gyakorlatilag olyan erkölcsi győzelmet arattunk, amire nem is számítottunk.

Nekünk eredetileg mindössze az volt a célunk, hogy eljátsszuk az általunk tisztelt előadók dalait, vagyis ennek az albumnak az első felét akkor is elkészítettük volna, ha gyakorlatilag senkit sem érdekel.

A Tankcsapda tagjai kérdésünkre szóltak a jövőbeni terveikről is. Lukács László szerint nagyon intenzív időszak van mögöttük, hiszen a Dolgozzátok fel! című album megjelenésével párhuzamosan zajlott a zenekar szokásos őszi-téli turnéja, aminek az utolsó állomása a debreceni Főnix Csarnokban lesz.

- Mint már bejelentettük, április 28-án a Papp László Budapest Arénában lépünk fel, ráadásul egy nagyszabású koncerttel - sorolta a zenekar további terveit Lukács Laci. - Ennek a különlegességét az adja majd, hogy a színpadot, amely kör alakú lesz, a küzdőtér közepén helyezzük el. Szeretnénk már ezt megelőzően egy új dallal jelentkezni, dolgozunk is rajta, a refrénjét azonban még nem tudnám eldúdolni. Ami pedig a következő Tankcsapda nagylemezt illeti, látva a rendelkezésre álló ötlethalmazt, és ismerve a saját munkatempónkat, kizárt, hogy az 2018 végénél hamarabb megjelenne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!