Kultúra

2017.05.21. 14:25

Tíz éve Színház az egész világ

Zalalövő - Jubileumi bemutatót tartottak a városban működő színjátszó csoportok, szombat este a Salla Művelődési Központban már a tizedik alkalommal rendezték meg a Színház az egész világ elnevezésű programot.

Gyuricza Ferenc

Három darabot s három színjátszó csoportot láthatott a közönség, de az is kiderült: az elmúlt egy évtizedben összesen 88 színjátszó lépett színpadra az egyes darabokat rendező Bischofné Hesinger Katalin irányítása mellett.

A szombat esti több, mint két órás műsorban három darabot láthatott a közönség, az általános iskolás tanulók által alkotott Csúcsfejek csoporttól a Bischofné Hesinger Katalin által írt A láthatatlan kisfiú című modern mesét, a középiskolás és egyetemista fiatalokból álló Portyázók az Andersen, avagy a mesék meséje című Balázs Ágnes regény erre az alkalomra készített átiratát mutatták be, a felnőttek alkotta Generációk csoport pedig a Herkules bonbon című Rejtő-bohózattal lépett fel, melyet a Színház az egész világ program tíz éves története során a közönség már korábban is láthatott, ám akkor teljesen más szereposztásban.

- Kétezerben kerültem ide az intézménybe, s nem sokkal utána volt a vállalkozók bálja, arra tanultunk be egy színjátékot, amivel utána neveztünk egy szombathelyi versenyre is - mondta Bischofné Hesinger Katalin. - Ezen második helyezést értünk el, s akkor gondoltam arra, ha ennyire sikeresek tudunk lenni már rögtön az első alkalommal, akkor érdemes lenne folytatni.

A zalalövői művelődési intézményben ennek megfelelően 2000-től művelik a színjátszást, 2008-től pedig a helyi csoportok mindig egy tematikus színjátszó esten tárják aktuális előadásaikat a közönség elé. Ez azt is jelenti, hogy közel félszáz bemutatón vannak már túl, s évente mintegy 30-40 személy szerepel az előadásokon. Bischofné Hesinger Katalin azt is mondja, a színjátszó csoportok létrehozásával közösséget is teremtett, és ezt tartja az egyik legnagyobb értéknek.

- Hagyományos népművelőnek tartom magam, nem is szeretem a művelődésszervező kifejezést - árulta el. - Én továbbra is vallom, hogy a mi szakmánkban dolgozóknak az a legfontosabb feladata, hogy az alulról jövő civil kezdeményezéseket támogassa, azokat a háttérből finoman segítse és terelgesse.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!