Kultúra

2017.07.06. 17:14

Tükörben, tükörről - A Magyar Festészet napja tiszteletére tárlat nyílikó a művésztelepen készült alkotásokból

Ajtó, ablak, függöny, álomház, kerítés, bámulat, Balaton,:mindegyikről írt verset Serdar Ünver költő, melynek ihletésére festettek a vonyarcavshegyi nemzetközi művésztelep alkotói az elmúlt években. Idén a vers címe: a Tükör, s ezt mutatják az alkotók is.

Keszey Ágnes

Minden ember, aki odamegy a tükör elé, láthatja magát. Viszont annak, aki az életébe mélyebben kíván betekinteni, valóságos önmagát és környezetét akarja látni, a lelkében lévő tükörbe kell néznie. Az a legtisztább, nem homályosul, mindig tiszta – vallja Serdar Ünver. A török költő Tükör című versének ihletésére festenek a vonyarcvashegyi Művelődési Ház több mint két és fél évtizedes múltra visszatekintő nemzetközi művésztelepének alkotói.  A hazaiak  mellett Szerbiából, Erdélyből és Törökországból is érkeztek művészek. A Művelődési Ház rendezvényén néhány éve fonódik össze az irodalom és a képzőművészet: azóta  minden esztendőben  Serdar Ünver egy-egy verse  nyomán alkotnak a festőművészek.

- A tükör furcsa dolog az emberiség életében. A régi időben misztikus szerepe volt, gondoljunk csak a néphagyományra, amikor valaki meghalt, letakarták a tükröt a házban- vezette fel  az idei témát Illésné Major Julianna szervező, a művelődési intézmény vezetője. Ő maga is fest a tíz napos   programon, mely hétfőn zárul. Számára a vers is a miszticizmust tükrözi.

 

A művésztelep néhány alkotója: (jobbról-balra) elöl Ibrahim Coban, mögötte Kovac Sándor és  Mustafa Cevat Atalay, mögöttük ül  Dragan Jovanovic Rile és Serdar Ünver, előttük fest Takács-Szencz Lívia és Takács Ferdinánd, a kép bal szélén a művésztelep szervezője Illésné Major Julianna Fotó: Keszey Ágnes

–Ha  az ember belenéz a tükörbe, egyedül van a csillagok alatt és önmagát látja. Elvonatkoztathatunk a konkrét tükörtől:  bár társas lények vagyunk, mégis mindenki egyedül éli meg a maga életét. Ugyanígy, ha tükörbe nézünk, magunkat láthatjuk. A tükör és a belenézés segítség és nehézség is, az igazi titok mögötte van - mondta Illésné Major Julianna. A művésztelep rendezésében segítségére van Ibrahim Coban, a törökországi  Konya város egyetemének festőművész tanára, aki azt vallja: a művészeket kulturális híd köti össze (ez egyébként egy Vonyarcvashegyen  több éve működő nemzetközi kulturális program neve is) és a művésztelep a legszebb barátság jele. Azt is elmondta, hogy az idei téma adja a legnagyobb kihívást az alkotóknak. Ő maga az eddigi évek témáit tükrözi vissza festményében.

Hogy kinek mit jelent a költemény, a külsőt és belsőt mutató tükör, azt majd a közönség is megtapasztalhatja, októberben, a Magyar Festészet napja tiszteletére tárlat nyílik majd a művésztelepen készült alkotásokból, melyek között lesznek  absztrakt, realista és szubjektív stílusú, akvarell- akril és olajfestékkel készült művek is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!