Kultúra

2017.04.29. 09:15

Farkas Tibor új közösségi teret alakít, vezet

Évtizedeken át a nagykanizsai kultúra szolgálatában állt. Farkas Tibor intézményvezetőként is bizonyította rátermettségét és elkötelezettségét. Majd új impulzusokat keresve váltott és jelenleg a fővárosi K11 Művészeti és Kulturális Központ művészeti vezetőjeként számítanak tapasztalatára.

Benedek Bálint

A dél-zalai városhoz ezer szállal kötődik, s mindig visszahúz a szíve, hiszen családja, barátai is ott élnek. Ha teszünk némi időutazást az életében, hamar kiderül, valóban sokat tett szűkebb pátriája kulturális életének fellendítéséért. A karrierje még 1982-ben indult, amikor képesítés nélküli népművelőként dolgozott egy évig a Hevesi Sándor Művelődési Központban, ezután következett némi kihagyás, amikor esküvők szervezéséért felelt. Majd a tanári hivatást is kipróbálta, azonban 1989-től visszatért a HSMK-ba, ahol 1996-ig dolgozott. Ezt követően tizenkét éven át a kiskanizsai városrész Móricz Zsigmond Művelődési Házát vezette, az itt szerzett tapasztalatait is hasznosította a Kanizsai Kulturális Központ vezetőjeként 2009 és 2014 között. Ekkor Farkas Tibor úgy érezte elfogyott körülötte a levegő: elérkezett az idő a váltásra. - A mai napig imádom, hogy a hivatásom során fiatalokkal és idősekkel egyaránt foglalkozhatok, de nagyon élvezem a rendezvényszervezést, valamint a közösségfejlesztést - mondta Farkas Tibor. - Az ember elköteleződik, élvezi, s együtt lüktet ezekkel a társaságokkal, de amikor azt mondták, hogy ennek itt vége, akkor eléggé rosszul éreztem magam. Ennek ellenére sem szerettem volna elmenni Dél-Zalából, ezért Novák Ferenc zalakarosi polgármester hívására a fürdővárosban helyezkedtem el. Az ottani tervek meghiúsultak, viszont a kultúráért rajongó s értem aggódó barátaim úgy érezték, hogy az évtizedes rutinommal Budapesten új kapuk nyílhatnak meg előttem.

A kultúráért rajongó, s értem aggódó barátaim úgy érezték, hogy az évtizedes rutinommal Budapesten új kapuk nyílhatnak meg előttem
Fotó: Szakony Attila

A K11 Művészeti és Kulturális Központ Erzsébetváros új közösségi tere, amely korábban nyomdaként működött, néhány éve Vattamány Zsolt polgármester jóvoltából felújították. Rendezvé-nyeiket és programjaikat a kerület Wesselényi utcai ERöMÜVHÁZ munkatársaival együtt - összehangolva a két intézmény rendezvényeit - szervezik. A legújabb kulturális központ alkalmas koncertek, kiállítások és kulturális rendezvények megtartására. Ide adta be elképzelését Farkas Tibor, amire a kerületvezető rábólintott.

- A tér mindössze kétszáz személy befogadására alkalmas, színházi célokra nem felelt meg, de jellegzetes üvegtetejével számos más lehetőséget rejtett - folytatta Farkas Tibor művészeti vezető. - Jól tudtam, hogy nagyszínházi produkciókra, koncertekre nincs mód, de egyáltalán nem zavart a behatároltság. Sőt, az extra kihívás feltöltött energiával. Ki kellett találni azokat a műfajokat, amikre ránk nyitják az ajtót az emberek. Az eltelt években próbálkoztunk jazzel, népzenével és rockzenével is. Időközben kiderült, hogy az üvegtető miatti akusztika a kemény rockzenének nem állt jól. Ezzel szemben a táncházak, így például a Pásztor Hóra zenekar otthonra lelt a falaink között, de türelem, kitartás és rengeteg munka kellett ahhoz, hogy olyan társaságok felé nyissunk, akik már letettek valamit az asztalra.

Időközben a Wesselényi utcai társintézmény felújítása miatt az ottani rendezvényeket és programokat is a K11-ben tartották.

- Az ismeretterjesztő beszélgetések, többek közt Feldmár András, Bagdy Emőke és Vekerdy Tamás előadásai mágnesként vonzották a közönséget - mesélt tovább a művészeti vezető. - Elindítottuk a színészportrékat, amelyben Csáki Judit színi-kritikus beszélgetett színészekkel, meghívtuk Mácsai Pált, Kulka Jánost, Kern Andrást és Hernádi Juditot. Van egy apró udvarunk, s mindig is azt vallottam, hogy a közművelődés manapság nem él meg a vendéglátás nélkül. Reményeim szerint egy kis kávézónk lesz, ahol meghitt estéket szervezhetünk. Kicsit talán közelebb kerülhetünk a látogatókhoz, s közvetlenebb viszonyt alakíthatunk ki velük. A polgármesterrel a hosszú távú céljaink között szerepel, hogy a kerület értelmiségét is megszólítanánk, és ha jól érzik magukat nálunk, akkor később is visszatérnének. Célunk élhető teret kialakítani, amiben kellemesen töltheti az idejét a közönség és közben számos kulturális értékkel gazdagodik.

A művelődési ház a kerület egyik, a fiatalok által kedvelt szórakozóhelyekkel és romkocsmákkal teli negyedében található, közvetlenül a Gozsdu-udvar mellett. Néhány sarokkal arrébb a Belvárosi színházat, az Örkény színházat valamint a Madách színházat fedezheti fel a látogató

- Ebben a kulturális fellegvárban igyekszünk a lehető legtöbbet adni, felkarolni tehetségeket, például két kiállításokra alkalmas terünk is van, amelyben mindig nívós tárlatoknak adunk helyet - tette hozzá Farkas Tibor. - Május közepén nyílik meg a kendlimajori Ludvig Művésztelep gyűjteményéből válogatott bemutató, amivel kicsit visszanyúlok a dél-zalai gyökereimhez. A Köztársaság Bandája, a kanizsai Czupi Áronnal és Czupi Veronikával többször volt vendégünk, ahogy a Valu Rebeka ifjú színésznő nevével jelzett Spinoza Színház sokáig a házunkban próbált. A kultúra szabad és nyitott világ, ettől csodás, s mindenki megtalálhatja benne önmagát.

Farkas Tibor hozzátette: a jövő izgalmasan alakul a művelődési ház számára, hiszen a mellettük lévő épületben egy rockmúzeum kap helyet, e kettőnek erősíteni kell egymást a jövőben. Dinamikus, tettre kész gárdával dolgozik, akik nyitottak az újra, szeretik a munkájukat. Egy új közösségi teret ismertté tenni, a köztudatban megtartani leg-alább három év.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!