Kultúra

2017.05.28. 12:08

Újabb nagydíj az alsópáhoki Bodzavirágnak

Debrecentől Petriventéig, Nyitrától a vajdasági Csókáig a magyar népzene több mint 300 elkötelezett őrzője: 24 népdalkör, kórus, zenekar illetve szólóénekes kért minősítést szombaton Alsópáhokon a KÓTA zsűrijétől.

Fincza Zsuzsa

A Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége (KÓTA) és az Alsópáhoki Művelődési Ház 4. alkalommal rendezte meg közösen az Országos Népzenei Gálaszintű Minősítő Aranypáva Nagydíjas Versenyét.

A produkciókat a legmagasabb szintű szakértő zsűri: elnökként dr. Alföldy Boruss István, a MR Zenei Együtteseinek nyugalmazott igazgatója, a bíráló bizottság tagjaként Birinyi József népzenekutató, a KÓTA társelnöke, dr. Gerzanics Magdolna népzenekutató, Dévai János etnográfus és dr. Fehér Anikó népzenekutató bírálta el.

A megmérettetés végén Birinyi József a zsűri nevében kiemelkedően magas színvonalúnak értékelte az előadásokat és a rendezést egyaránt. A népzenének közösségteremtő ereje van, hangsúlyozta, a csoportok már nem csak maguk között énekelnek, muzsikálnak, ezért a zsűri a szakmai szempontok mellett már a pedagógiai, a színpadi hatást is figyelembe veszi.

A büszke és boldog hatszoros Aranypáva Díjas és Aranypáva Nagydíjas Alsópáhoki Bodzavirág Népdalkör tagjai, akikre az ünneplés után újabb két éves kemény felkészülés vár, mert az elismeréseket természetesen meg akarják tartani

E követelmények alapján a zalai versenyzők közül Aranypáva Különdíjat érdemelt ki a vasboldogasszonyi népdalkör, a Hévízi Tiszta Forrás Dalkör, a zalaapáti Rozmaring Népdalkör és a Petriventei Hagyományőrzők dalosai. Aranypáva Nagydíjat kapott a Zsérei Zsibrice, a debreceni Hrabovszki Bende, a csókai Csalogány Asszonykórus, a fertőhomoki Kajkavci tamburazenekar.

Országos minősítést is kérve megkapta az Aranypáva Díjat és az Aranypáva Nagydíjat a Törökkoppányi Menyecskekórus, a szokolyai Hársfavirág Együttes, a kemenesmagasi citerazenekar és népdalkör, a Tihanyi Asszonykórus és az Alsópáhoki Bodzavirág Népdalkör.

Czigány Sándornak, Alsópáhok polgármesterének hamarosan új vitrint kell beszereznie a Bodzavirág számára, hiszen a népdalkör Vass Lajos Nívódíja és Nagydíja mellett immár helyet kell szorítani 6 Aranypáva Díjnak és 6 Aranypáva Nagydíjnak is, a számos oklevélről, elismerésről nem is beszélve.

Füle Jánosné Kiss Hajnalka és Tányéros Józsefné Csilla, a népdalkör művészeti vezetői előrebocsátották, hogy az ünneplés után újabb kétéves kemény munka kezdődik, hiszen a népzenei minősítés csúcsát jelentő elismerést megőrizni nehezebb, mint megszerezni, az ítészek ugyanis fejlődést, az előzőnél magasabb színvonalat és megújulást várnak.

- Az idén vált nagykorúvá a népdalkörünk, s bizony már a negyedik fellépőruhánkat szaggatjuk, amióta 1999-ben egy megmaradt 18. századi fotográfia és Petánovics Katalin néprajzkutató tanácsai alapján megvarrattuk az elsőt. A dalcsokrainkban is igyekszünk autentikusak lenni, viszont gitárkísérettel a modern zene világába is átruccanunk.

Már van két CD lemezünk, de ha végig akarnánk énekelni a teljes repertoárunkat, estétől reggelig a színpadon kellene állnunk - mutatta be röviden az immár tucatnyi Aranypávával büszkélkedő 14 tagú népdalkört Füle Jánosné Kiss Hajnalka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!