Kultúra

2017.01.11. 19:40

Újraolvasó

Zalaegerszeg - Az 1956-os forradalom hatvanéves évfordulóját tavaly ünnepeltük, Spiró György regénye pedig több mint hat éve jelent meg, az újraolvasó belepillantás nem indokolatlan, nem csak azért, mert karcsúbb kötet, mint a szerző veretesebb könyvei.

Arany Horváth Zsuzsa

A Fogsághoz, a Messiásokhoz és a legendás Ikszekhez képest igencsak karcsú kötetből kiderül, ha az ember forradalom idején kórházba kerül, abból származnak bizonyos előnyök, ha első látásra nem is túl hazafiasak. A regény időtartama fél év, a forradalom kitörésétől 1957. május elsejéig tart. Fátray Gyula középszerű életét látjuk a forradalom alatt, ellene indult koncepciós eljárás keretei között.

Tizenegy éves koromban, 57 tavaszán olvastam egy különös újságcikket. Negyvenkét évvel később, váratlanul bukkant fel az emlékezetemben, és egy teljes regény cselekménye rémlett fel bennem pillanatok alatt az elejétől a végéig, már csak a két végpont közötti anyagot kellett elkészítenem. Nyomozni kezdtem az újságcikk után. Úgy emlékeztem, hogy napilapban jelent meg. Két hónap alatt mindent végigböngésztem, s már-már lemondtam a regénytervről - epikai hitel nélkül nem tartom érdemesnek prózát írni -, amikor rábukkantam.

A kötet címlapja

A Széchenyi Könyvtárban történt a dolog, ott volt előttem a cikk, nem álmodtam, nem képzelődtem: létezik, és ami miatt egyáltalán emlékeztem rá, ott volt olvasható a második hasáb közepén. Akkor végre nekiláthattam a forrásokat kutatni. Sokakat személyesen is kifaggattam, pontosan mikor, hol és hogyan történt meg az, ami engem érdekelt - nyilatkozta a könyv megjelenésekor a 71. évében járó Kossuth-díjas magyar író, költő, irodalomtörténész és műfordító, a Digitális Akadémia alapítója.

Spiró György szerint mifelénk a történelemből nemigen vonnak le tanulságokat. Ezek is fasiszták, csak vörösök - mondja a regénybeli az ügyvéd. Győződjünk meg újra.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!