Kultúra

2017.07.26. 17:55

Vannak még úriemberek? - A Lovagias ügy a Kvártélyházban

Színes, minden tekintetben változatos nyári szabadtéri színházi évad végén készül az idei utolsó bemutatójára a Kvártélyház Szabadtéri Színház.

Arany Horváth Zsuzsa

Július elejétől a ZA-KO Fesztivál keretében láthatott az egerszegi közönség friss nyelven beszélő, szórakoztató és olykor mélyebbre ásó kortárs színdarabokat, majd a Csárdáskirálynő kínált megbízhatóan jó élményt a Kvártélyház udvarán.

Július 28-án, pénteken a Lovagias ügy című zenés vígjáték bemutatója várja a publikumot, a darabot augusztus 5-ig játsszák, ám a tervek szerint jó fogadtatás esetén a következő évadban is műsoron marad.

- A darabot Verebes Istvántól kaptam, ő ajánlotta a figyelmembe. Öt évvel ezelőtt a Karinthy Színházban állította színpadra Bajor Imrével - mondta Tompagábor Kornél, a zalaegerszegi előadás rendezője, hozzátéve, a mű remek lehetőségeket kínál a színészeknek. - A történetet Hunyadi Sándor novellájából Vadnai László írta 1935-ben, először forgatókönyvvé, amelyből 1937-ben Székely István forgatott filmet Kabos Gyulával. Szórakoztató, humoros, mélyrétegű, a kisember élete, öröme, bánata jelenik meg a színpadon.

Gizi (Tarr Judit) és rajongói: Pali (Bot Gábor) és Virág (Szakály Aurél) az irodában
Fotó: Katona Tibor

A darabot többnyire úgy idézik fel, mint az egyszerű emberek esendő vívódását, amelyet a szerelem csak tovább bonyolít.

- Attól is érdekes, hogy semmiféle aktualizálást nem igényel, önmagában is szól minden korhoz.

A harmincas évek Budapestjén járunk, ahol a közös munkahelyen reményteli és reménytelen szerelmi szálak szövődnek, s ebben a jelentéktelen kisember éppúgy rabja az érzelmeinek, mint az esélyesebb tehetősek. Hogy végül ki nyeri el a titkárnő kegyeit, s látszólag ki jár pórul romantikus alkata, tragikus hibája miatt, s fizet kemény árat? Azt azok tudják meg először, akik július 28-án, pénteken este 20.30-kor helyet foglalnak a Kvártélyház udvarán.

- Ahogy haladtunk a darabban "befelé", mi is egyre több rejtett szálat, észrevétlen réteget bontunk ki - számolt be a próbafolyamatról a rendező, aki egyben a Kvártélyház ügyvezetője. - Igazi vígjátéki szituációkban lubickolhatnak a színészek, de a rezignált hangvétel, a fanyar humor is jelen lesz a munka, az állás elvesztése okán.

A szabadtéri játszóhelyen ezúttal Szakály Aurélt, Czegő Terézt, Debrei Zsuzsannát, Hertelendy Attilát, György Jánost láthatjuk a Hevesi Sándor Színház művészei közül. Partnerük lesz Bot Gábor, Tarr Judit, Zsiros Viktor, Szabó Noémi. (Utóbbit nemrég a Csárdáskirálynőben láthatta a zalai közönség.) A zalaegerszegi megvalósítás a Verebes-féle rendezéshez hasonlóan használja a darab eredeti korszakának zenéjét, amelyet Márkus Alfréd szerzeményeiből válogatott a Zalában élő, de többnyire ma is a fővárosban alkotó rendező.

A Lovagias ügy című színdarab előadásaiban élő zenekar tálalja a muzsikát, a zenei vezető Máriás Zsolt, a koreográfus Stefán Gábor, a díszletet pedig Mészáros Tibor készítette.

Az előadások este fél kilenckor kezdődnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!