Kultúra

2016.03.19. 09:37

Végh Erika festőművész szerint nem baj, ha egy kicsit gyermekek maradunk felnőttként is

Lenti - Igyekszik mindenben meglátnia szépet és képein meg is örökíteni ezeket a motívumokat. Végh Erika festőművész nemrég mutatta be alkotásait a közönségnek a lenti városi könyvtárban.

Korosa Titanilla

A letenyei születésű festő jelenleg Lentiben él és dolgozik, mindennapi munkája távol áll a művészettől, ám szabadidejének nagy részét a festészetnek szenteli.

- Már gyerekkoromban is szerettem festeni, rajzolgatni, aztán közel 15 éve vásároltam egy olajkészletet és ezután kezdtem komolyabban foglalkozni a festéssel - mesélt a kezdetekről Végh Erika. - Addigi munkáim jó kritikákat kaptak, nem maradt el a sikerélmény, biztatott a család, munkatársak is, úgyhogy belefogtam. Gyerekként nagyon szerettem a mesés könyvek illusztrációit, mindig többet láttam bele a képekbe, csodálatosnak tartottam ezeket. Sok mese figuráját megörökítettem. Később már a természet lett legfőbb ihletőm, de az épületek, tárgyak is megfognak. Minden, ami szép és ezeket a szépségeket igyekszem megörökíteni, illetve egy-két képemen az is látszik, hogy féltem is mindezt a pusztulástól.

Mint mondta, sokat fotóz, először e módon örökíti meg a látottakat, majd vászonra kerül a téma.

- Megvárom, míg megszáll az ihlet - folytatta. - Első képeim az Alföldet ábrázolják, emlékszem egy képeslap indította el az alföldi képsorozatot.

Az amatőr festő később elvégezte a kaposvári főiskola rajz- és vizuális kommunikáció szakát, hogy továbblépve egy szintet tanulja is a művészetet. Az olaj kedvelt anyaga és technikája lett, mert - ahogy mondta - jól lehet javítani, változtatni, átfesteni és az is előfordul, hogy ez eredeti terv helyett egy teljesen más alkotás nyílik ki a vásznon.

- 2010-ben diplomáztam, sokat tanultam a főiskolán, fontosnak tartottam, hogy képezzem magam. Bár magamtól is próbáltam előrelépni, figyeltem a nagy elődök munkáit, de így azért nehezebb, mint mikor tanárok segítenek, korrigálják az ember munkáját, abból lehet igazán sokat tanulni. Nagyon megszerettem közben az akvarellt is, amit használok az olaj technika mellett. Jártunk alkotótáborba is a főiskolán, ahol szintén nagyon jó élményeket szereztem és sokat tanultam. Nagyon jó ma is visszagondolni. Több technikát, kép- színelemzést megtanultam és megerősítettem az addigi tudásomat. Tagja vagyok a letenyei képzőművész csoportnak is, illetve horvát festőkkel közösen eljárunk festőnapokra, találkozókra, ezek egy vagy több naposak más-más helyszínen és természetesen ott is festünk.

Erika 2012 óta él Lentiben párjával, akivel sokat motoroznak, járják a természetet, kirándulásaik képein is visszaköszönnek.

- Pillangók, mezei virágok, erdők, hegyek is megjelennek a képeken. Kedvelem a hegyeket és a tengerpartot is, a két végletet, tájban és színekben is különböznek. Az évszakok közül az ősz csodás a színeket tekintve, de a tavasz erejének is nagy hatása van.

A tájképek, csendéletek, mediterrán stílusú épületek, sikátorok, göcseji tájak mellett a mesefigurák, ahogy korábban, úgy most is kedvelt téma Erika számára. A mesevilág ma is része az életének, művészetének, hiszen nem baj, ha egy kicsit gyermekek maradunk felnőttként is - vallja.

- Ha meg lehetne élni festészetből csak ezt csinálnám, de ez nem lehetséges. Családom sokat segít, hogy minél több időt tudjak a festésre szánni. Néhány év múlva már nyugdíjas leszek, akkor megvalósítom terveim, továbbfejlesztem a technikámat és minél többet festek majd.

Végh Erikának több önálló kiállítása is volt, Lenti mellett Letenyén, Borsfán, Bázakerettyén mutatta már meg alkotásait, de rendszeresen szerepel zalaegerszegi, nagykanizsai és horvátországi tárlatokon is. Megrendelésre is készít képeket, viszont, mivel több képéhez kedves emlék fűzi, ha ezek közül kerül valamelyik eladásra, azokat újra megfesti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!