Kultúra

2017.08.02. 16:50

Versek a kézművesek szemével

KESZTHELY A Magyar Kézművességért Alapítvány országos nyílt pályázatot hirdetett meg a "Magyar Kézművesség-2017 és Arany János költészete-kézműves szemmel" cím alatt.

Zámbó Balázs

A hétvégén nyitották meg a Duna Palotában a beérkezett pályaművekből válogatott kiállítást, melyre 230 alkotó munkája került be: hazai és határon túli magyar népművészek, kézművesek, iparművészek, egyéni jelentkezők és alkotóközösségek természetes alapanyagokból, kézműves technikával készült művei láthatók. A pályázók által szabadon választott alkotások, használati és dísztárgyak alkalmasak a mai otthonok igényes berendezésére, mondta Gergely Imre a Magyar Kézművességért Alapítvány elnöke. A kiállításon számos olyan alkotás is látható, amely Arany János költészete előtt kíván tisztelegni.

Keszthelyről több alkotócsoport is jelentkezett a pályázatra: a Goldmark Károly Művelődési Központ népi kismesterségek szakkörének vezetője: Bordácsné Kishonti Erika erdélyi festékes falvédője és a szakkör tagja: Dóczi Erzsébet csomózott szőnyege került ki a kiállításra. A Kerámia Műhely tagjai közül: Törzsök Endréné, Szép Valéria, László Alfrédné, Kollár Szabolcs és Simon Edit kerámiáit láthatja a közönség. A Goldmark Károly Művelődési Központ Kerámia Műhelyét nagy megtiszteltetés érte, mert a zsűri értékelése alapján Simon Edit, Kollár Szabolcs és László Alfrédné kerámiái miniszteri díjat nyertek, melyet Szedlacsek Emília az Emberi Erőforrások Minisztériumának Közösségi Művelődési és Művészeti Főosztály vezetője adta át.

A Goldmark Károly Művelődési Központ Kerámia műhelyének díjazottjai. Balról: László Alfrédné, Kollár Szabolcs és Simon Edit a műhely vezetője, aki a verseny díjazottja is
Fotó: Zámbó Balázs

A Keszthelyi Babavarró klub is bemutatkozott a kiállításon, melynek vezetője: Molnárné Riskó Erzsébet, tagjai: Bazsonyi Gyuláné, Ferge Józsefné, Horváth Lajosné, Horváthné Cserti Katalin, Jankovics Tamás, Kovács Mariann, Pápai Jánosné, Tamasian Jánosné. Molnárné Riskó Erzsébet Hosszúhetényi asszony gyermekeivel alkotása miniszteri díjazott lett. A tárlat Budapesten a Duna Palotában augusztus 27-ig tekinthető meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!