Kultúra

2017.01.25. 19:05

A Kereszturyakat idézték meg a versgálán

Zalaegerszeg - Keresztury Dezső verseiből és édesapja, Keresztury József novelláiból olvastak fel a megyeszékhelyi középiskolások a hétfői gálaműsorban.

Arany Horváth Zsuzsa

A Deák Ferenc Megyei Könyvtár több mint öt éve rendezi meg a magyar kultúra napjához időzítve a versünnepet, amely Keresztury Dezső, s újabban Keresztury József irodalmi munkásságát helyezi előtérbe. Január 23-án a Keresztury Emlékbizottsággal karöltve bonyolították le a seregszemlét, melynek során 16, zömmel az Ady-iskolából érkezett középiskolás jóvoltából merülhettek el az érdeklődők a művek világában.

Takács Fanni az Ady-iskolából érkezett
Fotó: Pezzetta Umberto

Kiss Gábor, a könyvtár igazgatója elmondta, a fellépők a könyvtárosok ajánlatából választanak, ők pedig igyekeznek a diákok életkorához igazítani az előadandó alkotások mondandóját. Keresztury Dezső versei afféle áradó gondolatfolyamok, előadásuk koncentrációt igényel. Idén is több kötetből ajánlották a szervezők az étlapot , s a közönség tetszéséből ítélve, szerencsés kézzel válogattak.

Az eseményen jelen voltak a zalaegerszegi születésű Keresztury Dezső (1904-1996) író, költő, irodalomtörténész, akadémikus régi tisztelői, akik még személyesen ismerhették a város nagy szülöttjét. Az emlékező műsorban az Ady-iskola Pacsirták elnevezésű énekegyüttese is szerepelt, a rendezvényt a Kereszturyak életébe bepillantást nyújtó fotókiállítás egészítette ki. Az irodalmi gálaműsor fellépői elismerő emléklappal és ajándékkal távozhattak.





Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!