Kultúra

2016.11.14. 21:35

Nagy Feró - Vidámság és rock and roll a színpadon

Zalaegerszeg - Nagy Feró különleges színfoltja a hazai rock és pop kultúrának. Kis szerencsével még politikai karrier is kinézhetett volna számára, legalábbis a rendszerváltás idején. Bár az örök lázadó a nemzet csótánya fegyvertárából is rendre elővesz egy-egy meghökkentő szerepet, ma már inkább egy kiválóan szórakoztató magyaros showman.

Balogh Tamás

- Akárhogyan is kerülgetem a dolgot, ki kell mondjam: koncertről koncertre csodát tesz a közönséggel. Könnyen megy?

- Azért nem megy ez a dolog olyan könnyen Küzdeni kell érte. Főleg, ha olyan buliba érkezik az ember, ahol viszonylag kevesen vannak. Ilyenkor azt szoktam mondani, hogy mindent ugyanúgy kell megcsinálni ötven-száz embernek is, mintha ötezren lennének. Ilyenkor egyetlen művész sem sértődhet meg. A lényeg, hogy a közönség utána elmondhassa: a Feró most is mindent elkövetett, hogy jó buli legyen. Az embert, amikor fölmegy a színpadra, két fontos dolog keríti hatalmába, a vidámság és a rock and roll. Úgy gondolom, hogy senki sem azért megy el egy koncertre, hogy szomorkodjon, hanem azért, mert egy jó bulit remél. S az a jó nekem is, ha ez megtörténik. Mondhatjuk úgy is: kiszolgálom a közönséget.

Nagy Feró: - A lényeg, hogy a közönség koncert után elmondhassa, a Feró mindent elkövetett, hogy jó buli legyen

- Amikor megszületik egy dal, érzi, hogy sláger lesz belőle, hogy száz év múlva is énekelik majd?

- Nem! A Nyolc óra munka címűnél, amit az egyik barátomnak írtam, ezt egyáltalán nem éreztem. Amikor a feleségem meghallotta, azt mondta: ezt neked kell énekelni! . Mire én: hagyjál már, lakodalmas rockot én nem fogok! . Neki lett igaza. Amikor a Bikininek írtam az Amikor végleg elmegyek címűt, azt is nagyon szerettem, és azt mondtam, hogy na, ez még nekem is jó lenne . Aztán D. Nagy Lajos kitűnően elénekelte, és hatalmas sláger lett belőle. S ott van az Azok a boldog szép napok , ami egy eredeti Beatrice-sláger. Érdekes a pályafutása, mert az első egy-két évben a közönség nem vette észre. Volt, aki úgy gondolta, hogy ez egy buta sláger, a Feró minek ír ilyeneket. Aztán rádöbbentek, miről szól. Ez nem a szerelmes dalok, hanem a megunt szerelmeket elmondók kategóriájába tartozik. Egy kifordított világot mutat be. Örülök ezeknek a daloknak, mert nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy a három gyerekemet el tudtam tartani.

- Repertoárjában voltak és vannak egészen különleges szerzemények, például a Mint a mókus, amiktől valamikor kirázott a hideg, mert attól féltem, hogy odajön a rendőr meg a munkásőr, és egyenként csúnyán kipofoz bennünket, amiért beszálltunk a kórusba.

- Az első pillanatban ezek paródiák voltak, amivel kicsit kifiguráztuk a róluk szóló dolgokat, majd ahogy telt-múlt az idő, az emberben felébredt egyfajta nosztalgia is. Ezeket a dalokat, az eredetieket, valamikor szerettük. Hogy ennek milyen politikai töltete volt? Gyerekként érdekelt az bennünket? Nem! És még mindig a fiatalságunk jut róluk az eszünkbe. Egy kis fintort tudunk mutatni annak a régi rendszernek, hogy mi ezekre is emlékszünk. Persze nem kívánjuk visszaállítani, hogy például a Trabantra öt évig kelljen várni...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!