Világszínvonalú kínálat a FEZEN-en - A Tankcsapda koncertje közben születésnapi ajándék tűzijátékot is láthatott a közönség

2017. augusztus 08., 12:00 szerző: Gyuricza Ferenc fotós: Gyuricza Ferenc
komment
SZÉKESFEHÉRVÁR Városi rendezvényből az ország egyik legjelentősebb fesztiváljává nőtte ki magát a FEZEN. A Fehérvári Zenei Napok idén már a húszéves jubileumát ünnepelte.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Az augusztus elején - pontosabban az elmúlt hét szerdájától szombatig - zajlott esemény nagyságrendjét jól tükrözi, hogy öt zenei helyszínnel, s több mint 100 fellépővel - köztük tucatnyi külföldi produkcióval - várták a látogatókat. Olyan világsztárok is megfordultak a négy nap során Székesfehérváron, mint a teátrális színpadi előadásairól ismert Alice Cooper, a dallamos punk-rock irányzat egyik nagyágyúja, a kaliforniai The Offspring, vagy az elektronikus tánczenében még mindig meghatározó Scooter. Mellettük a hazai pop- és rockzenei színtér majd’ teljes sora is felvonult, a helyi kötődésű előadóktól a Tankcsapdáig, melynek tűzijátékkal is megtámogatott koncertje alatt a fesztivál főszervezője, Kovács Antal személyesen mondott köszönetet az elmúlt két évtizedért, és ez eddig elért eredményekért. Hogy miért éppen a Tankcsapda koncertje közben került erre sor, arra egyértelmű a magyarázat, a debreceni trió ma a legnépszerűbb hazai rockzenekar, mely bármelyik külföldi vetélytársával szemben is megállja helyét.

A FEZEN valóban unikum a hazai palettán, hiszen nincs még egy olyan városi rendezvényként indult zenei fesztivál, amely programját és látogatottságát tekintve ma már a legnagyobbak mellé zárkózott fel. Márpedig a FEZEN évekkel ezelőtt elérte ezt a szintet - talán akkor, amikor a progresszív rockzene jelenlegi első számú képviselőjét, a világ valamennyi fesztiválján főzenekari státuszt kapó amerikai Dream Theater zenekart látta vendégül -, s azóta folyamatosan tartják ezt a nívót. Az elmúlt évek során olyan szintén világhírű előadók - többségében rockzenekarok - fordultak meg Székesfehérváron, mint a Deep Purple, a Europe, a Judas Priest, a Machine Head, a gitárfenomén Yngwie J. Malmsteen vagy mondjuk a Nightwish egykori énekesnője, a szólóban is hasonlóan sikeres Tarja Turunen.

Dexter Holland, a kaliforniai The Offspring frontembere

A fesztivál legnagyobb sztárja, Alice Cooper Fotók: Gyuricza Ferenc

Erre a kínálatra sikerült ebben az esztendőben még egy lapot húzni, hiszen - nyilván éppen a jubileum okán - idén már nemcsak egy világsztárt, s mellé további remek külföldi előadókat kínált látogatóinak a FEZEN, hanem gyakorlatilag a fesztivál minden napjára jutott legalább egy olyan előadó, akinek a neve bármelyik európai rendezvény plakátján jól nézett volna ki.

A legnagyobb attrakciónak egyértelműen a 69 éves sokk-rocker, a fesztivált megelőző napokban új albummal jelentkezett Alice Cooper számított - akkor is, ha nem az ő fellépésének napján, azaz csütörtökön voltak a legtöbben. Egy rendkívül látványos, teátrális elemekkel jócskán telepakolt show-t mutatott be az énekes és zenekara, amelyből természetesen a hírhedt guillotine-os jelenet sem hiányozhatott, ami Alice Cooper hírnevéhez legalább olyannyira hozzátartozik, mint a Poison című slágere. (A történelmi hűséghez hozzátartozik, hogy a színpadi lefejezéses jelenet jóval régebbi, mint az említett dal.)

Cooper és zenekara azonban nem csak ezzel érdemelte ki a fesztivál első számú fellépőjének kijáró státuszt, maga a koncert is feszes, izgalmas és érdekfeszítő volt. Régi dalok kerültek előtérbe, maga az énekes is úgy nyilatkozott a közelmúltban, hogy neki kialakult rajongótábora van, elsősorban nekik, az ő elvárásaiknak akar megfelelni, így aztán ahogy a legújabb nagylemeze, a Paranormal zeneisége is a korai időszakát idézi, úgy a koncertprogram összállításával is visszanyúl a hetvenes évekig.

Alice Cooper és zenekara mellett a The Offspring is hatalmas show-t nyújtott, ők az utolsó napon, szombaton léptek fel. Ezen a koncerten nem voltak látványelemek, de nem is hiányzott, a dallamos punkrock lendülete elsöprő energiát sugárzott a színpadról, s ez magával ragadta a közönséget is. Az énekes Dexter Holland vezette amerikai csapat repertoárjában olyan slágerek kaptak helyet, mint a Bad Habit, az All I Want, az Americana, a Come Out and Play vagy a Self Esteem, s a koncert végén a szokásos locsolós jelenet sem maradt el, a frontember hatalmas tömlőből zúdította a vizet a színpad előtt állókra.

De hogy ne csak a rockzenei vonalat emeljük ki, szombaton - a fesztivál leglátogatottabb, azaz már elővételben is telt házas napján - a második nagyszínpadon, ahol a populáris előadók kaptak helyet, a Scooter zárta a programot. Az elektronikus tánczene német fenegyerekeinek koncertjére minimum annyian voltak kíváncsiak, mint a The Offspring programjára. Itt is valódi slágergyűjtemény hangzott el, rengeteg pirotechnikával, táncosokkal kiegészítve. A Scooter programja legalább olyan világszínvonalú volt, mint az említett két másik koncert.

Az elektronikus tánczene német fenegyerekének számító Scooter pirotechnikával kiegészített, látványos show-t mutatott be

A FEZEN emellett számos további érdekességet kínált. A nyitónapon az a Bling Guardian lépett fel, amely az európai progresszív-power metal színtér vezetőjének számít. A német zenekar ráadásul teljes egészében eljátszotta az egyik legsikeresebb albuma, az Imaginations from the Other Side albumát. Ezt itt tették meg először a nyári turnéjuk során. Szintén kellemes meglepetést nyújtott rajongóinak a brit heavy metal új hullámának egyik alapzenekara, a már veteránnak számító Saxon, amely a Blind Guardian-hez hasonlóan csak ritkán jár hazánkban. A hiánypótló koncertjüket többek szerint is a fesztivál egyik csúcspontjának nevezhetjük.

Egy rajongó a közönség karjaiban az Ignite koncertje alatt

Nagyvonalakban ez volt az idei FEZEN kínálata. Azt egyelőre még nem tudni pontosan, hogy milyen volt a látogatottsága, az azonban biztos, hogy az eddigi legtöbb nézőt vonzotta a 2017-es fesztivál. Ami pedig a programot illeti, mind az előadók névsorát, mind a látott koncerteket tekintve kijelenthetjük, hogy a huszadik FEZEN volt eddig a legszínvonalasabb, ezért csak szurkolni lehet, hogy jövőre még az ideit is felülmúlja a fesztivál.

Gyuricza Ferenc

2017. augusztus 08., 12:00 szerző: Gyuricza Ferenc fotós: Gyuricza Ferenc

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...