Kultúra

2017.04.23. 17:25

Korának ünnepelt képzőművésze volt - Zala Györgyre emlékeztek Lendván

Lendva - A korszak ünnepelt művésze volt, Európa legnagyobb nyitott terének egyik nagymestere - mondta Vida Törnar Judit, a lendvai magyar önkormányzati nemzetiségi közösség elnöke Zala Györgyről.

Gyuricza Ferenc

A lendvai születésű képzőművész, a millennium szobrászának nevezett Zala György tiszteletére kétnapos programot szerveztek a muravidéki kisvárosban. A szombati események koszorúzással, illetve ünnepi megemlékezéssel kezdődtek, Vida Törnar Judit ennek volt az egyik szónoka.

- Zala monumentális alkotásai érzelemébresztőek, valósághűek és örök érvényűek - emelte ki a beszédében Vida Törnar Judit, majd arra is felhívta a figyelmet: az uralkodócsalád tagjai és a korabeli arisztokrácia legjelesebb személyiségei mindannyian szerették volna, ha ő készít róluk szobrot. A szónok emellett arra is kitért, hogy a jelen nemzedékének kötelezettsége van Zalával szemben, nevét és tevékenységét a jövő generációival is meg kell ismertetni.

A szombati megemlékezésen Arad városa nevében Bognár Levente alpolgármester és Siska-Szabó Hajnalka képzőművész helyezett el koszorút a Zala Györgyöt ábrázoló szobornál Fotó: Gyuricza Ferenc

Lendva méltó módon ápolja Zala kultuszát, hiszen teret s kulturális nívódíjat neveztek el róla, a várban Zala György-emlékszoba őrzi műveinek kicsinyített másolatait, de néhány eredeti alkotásával is büszkélkedhet a város. Emellett néhány esztendeje szobrot állítottak tiszteletére, melynek megalkotója a Munkácsy-díjas Király Ferenc szobrászművész volt. A szombat délelőtti ünnepség részeként ennél a szobornál tartottak koszorúzást, ahol a muravidéki magyarság képviselői mellett a Zala-életmű szintén fontos alkotásait őrző Arad küldöttsége is lerótta tiszteletét.

Az ünnepi megemlékezést és koszorúzást követően tartották a szintén Zala György nevét viselő ifjúsági képzőművészeti és fotópályázat eredményhirdetését, amire több mint 200 alkotás érkezett. Ezekből 130 látható is a színházban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!