Kultúra

2016.02.26. 12:32

Zala Péter agyféltekét váltott - most Egerszegen, legközelebb Kairóban állít ki a természetfotós

A medvés fotókra három alkalommal várt egy-egy hetet. Végül csak összejött a fénykoszorúban álló bocs is, mint arról meggyőződhetünk Zala Péter kiállításán a Hevesi Sándor Színházban.

Magyar Hajnalka

Sümegen született, húsz éve Gödöllőn lakik, de élete legmeghatározóbb 45 évét Zalaegerszegen töltötte Zala Péter természetfotós.

Nagykanizsán tanult vegyészetet, s mellette az Albatrosz zenekarban énekelt és gitározott. Játszottak a népszerű egerszegi ifjúsági klubban is, ami a jelenlegi színházban fészkelt. Most ide tért vissza, immár élete első zalaegerszegi kiállításának főszereplőjeként. A tárlat megrendezésében a Béke-Shalom Baráti Társaság is szerepet vállalt.

Fotók: Zala Péter

- A rokonság, a régi barátok máig Egerszeghez kötnek, akárcsak a szüleim sírja - kezdjük az ismerkedést.

A fotózással való kapcsolata tíz éve fordult komolyra, bár gyerekként neki is volt Pajtás gépe, s első meghatározó munkahelyén, a megyei Élelmiszerellenőrző Intézetben is ő foglalkozott a fotólaborral. A fő munkahelyi profilja azonban a toxikológia volt, ami mellett mellékállásban hajnalonta az intézet kazánjait fűtötte, 600 forintért.

- A fehérköpenyes tudományos munkálkodásból ugyanis csak éhenhalni lehetett - jegyzi meg.

Nem csak a kazánokkal barátkozott össze, hanem a Budapestről lejáró szervizcsapattal is. Mivel a vegyészetben és az elektronikában egyaránt járatos volt, a kapcsolatépítés pedig soha nem jelentett számára gondot, együtt felépítették Zalaegerszegen a térség legnagyobb tüzeléstechnikai cégét. Később az állami energiafelügyelethez került, majd hasonló profilú német cégek magyarországi képviseletét látta el, amíg el nem indította gödöllői cégtársával a saját vállalkozását.

A munkát mindig komolyan vette, kitöltötte az életét, ám amióta részidős nyugdíjas, a fotózásnak is több időt tud szentelni. A digitális technika megjelenése adta meg az igazi lökést ahhoz, hogy komolyan vegye a fényképezést.

- A természetfotózáshoz a professzionális felszerelés és a technikai hozzáértés mellett óriási szerencse és türelem is szükséges. Utóbbi a feleségem részéről is - utal nevetve megértő házastársára. - Évente egyszer az ő kedve szerint utazunk, de egyébként csakis a fotótéma jelöli ki számomra az úticélokat. Sokat jártam Amerika nemzeti parkjaiban, Afrikában, s az északi országokban, hegyvidékeken.

A táj mellett az állatfotózás is kedvelt területe, főként a gyors mozgások megörökítése izgatja, láthatunk is erre több szép példát a tárlaton.

- Rendkívüli élmény belelátni az állatok életébe. Ezek a felvételek kiélezett figyelmet igényelnek, hiszen a pillanat gyorsan elillan. Örök emlékem marad a medvefotózás, amire Finnországban, az orosz határ mellett nyílt módom. Az ember ott ül a lesben, órák óta nem történik semmi, néma csend, még egy ág sem reccsen. Aztán egyszer csak ott tornyosul az orrom előtt egy hatalmas medve. Hihetetlen, hogy milyen halkan mozognak, s az is, hogy milyen gyorsak. Képtelenség volna elfutni előlük, szerencsére nem is kellett kipróbálnom. A medvés képeimre három utam ment rá, mire megfelelő fényviszonyok közt sikerült elcsípni őket.

Egy fotóstúrát ne laza időtöltésként képzeljünk el, mint mondja, kemény munkával telnek a napok. Kelés fél 4-kor, hiszen igazán szép fények csak kora reggel és este adódnak, közben pedig a képeket mustrálják, utaznak, helyszínt keresnek.

Jó kapcsolatot ápol a természetfotózásban Oscar-díjas Máté Bencével, az ő fotósleseit is látogatja időnként. A természetfotósok ismerik egymást, ha máshogy nem képről, bár manapság nagyon megszaporodott a számuk. A színvonal ingadozó, s a közösségi oldalakat elárasztó képdömping meglátása szerint sokat elvesz az élmény varázsából, értékéből.

- Búbos bankát vagy jégmadarat sokszor már nincs is kedvem fényképezni, mert minden nap felraknak belőle néhányat a Facebookra. Hogy melyik kép mögött mennyi munka van, a laikus nehezen látja meg. Amíg nem mélyedtem el a fotózásban, én is sok minden mellett elmentem az életben. Ez a hobbi azonban egészen megváltoztatott, még az agyfélteke-dominanciám is átlendült a jobb oldalra. Azelőtt meg voltam róla győződve, hogy abszolút racionális, bal féltekés ember vagyok, most meg azon kapom magam, hogy teljesen átalakult a szemléletem. Kinyíltam egy sereg olyan dologra, amit korábban észre sem vettem.

Zala Péter e napokban éppen Észak-Norvégiában, Tromso környékén vadássza a sarki fényt. További terveknek sincs híján, még hátra van Dél-Kelet Ázsia felfedezése, s nem járt Új-Zélandon és Ausztráliában sem. Áprilisban Kairóban, a Balassi Intézetben nyílik újabb kiállítása, majd Gödöllőn mutatkozik be. Egerszegi tárlata március 14-ig várja az érdeklődőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!