Kultúra

2017.04.09. 06:14

Hegedűk emlékeztek - izgalmas zenetörténeti kirándulás a Zala Szimfonikus Zenekar tolmácsolásában

Zalaegerszeg - A Zala Szimfonikus Zenekar adott tavaszi hangversenyt szombaton este a zalaegerszegi Városi Hangverseny-és Kiállítóteremben.

Arany Horváth Zsuzsa

A felhangzó művek között először Beethoven Hármasverseny című 3 tételes művét hallhatta a közönség, amelyet 1803-ban komponált a zeneszerző, egyes legendák szerint az akkor 15 éves tanítványa, Rudolf főherceg számára írva benne a zongoraszólamot. Mindezt Tóth László zongoraművésztől, az est házigazdájától tudhattuk meg, aki, mint azt az egerszegiek megszokhatták, izgalmas zenetörténeti érdekességeket oszt meg a konferálás alkalmával.

A következő műsorszám a 2007-ben elhunyt Szőllősy András Tristia című, vonósokra írt  zeneműve volt, amelyet barátja halálára komponált, s az előadása az igazi komolyzenei csemegére vágyók elismerésére számíthat. Szőllősy András Kodály tanítványa volt, ő gyűjtötte össze, s lajstromozta Bartók műveit. A szünet után Schumann Tavaszi szimfóniáját játszotta a zenekar, amelyet az Ausztriában élő, de újabban Keszthelyen is tanító Bognár Ferenc karmester vezényelt. Az este különleges élményeként Györe Nóra egerszegi származású győri koncertmester hegedűjátékát hallhatta a közönség. A Beethoven-darab gordonkaszólamát Mérei Tamás játszotta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!